• Hem Hem Hem Hem Hem

    Norge och Island

  • Meny
  • Sök
    Sök via kategorier istället, till exempel lagstiftning
    • Lagstiftning
    • Livsmedelsanläggningar
    • E-nummer
    • Lista över saluförbud frukt och grönt
    • Remisser
    • Vägledningar
    • Branschriktlinjer
    • Nyheter
    • Matvanor, hälsa och miljö
    • Livsmedel och innehåll
    • Produktion, handel och kontroll
    • Om oss
    • Blanketter
    • Kommunala projektrapporter
    • Kontrollhandböcker
    • Kontrollwiki
  • Matvanor, hälsa & miljö
    • Kostråd och matvanor
      • Kostråden - hitta ditt sätt
      • Barn och ungdomar
        • Spädbarn
        • Barn 1-2 år
        • Barn och ungdomar 2-17 år
        • Vegetarisk mat till barn
        • Vegansk mat till barn
      • Gravida - råd om bra mat
        • Visst kan du äta julbord när du är gravid
        • Gravida, teckenspråk
      • Ammande - råd om bra mat
      • Äldre - råd om bra mat
      • Folsyra för kvinnor
      • Vegetarisk mat
      • All fisk är inte nyttig
      • Syna saltet
      • Tallriksmodellen
        • Illustrationer av tallriksmodellen
        • Fotografier av tallriksmodellen
      • Matcirkeln
      • Näringsrekommendationer
        • Referensvärden i NNR 2012
      • Matvanekollen – testa ditt sätt
      • Matvanor - undersökningar
        • Riksmaten ungdom
        • Riksmaten 2010-11 - vuxna
        • Riksmaten barn 2003
        • Matkorgsundersökningar
      • Nyheter Mat och hälsa
    • Sjukdomar, allergier och hälsa
      • Allergi och överkänslighet
        • Nötter och fröer - allergi
        • Frukt och grönsaker - allergi
        • Nickel - allergi
        • Celiaki - spannmålsallergi
        • Tillsatser - överkänslighet
        • Histamin - överkänslighet
        • Mjölk och laktos - allergi och intolerans
        • Baljväxter, jordnötter - allergi
        • Fisk och skaldjur - allergi
        • Ägg - allergi
      • Matvanor och sjukdom
      • Övervikt och fetma
      • Matförgiftning
        • Så spårar man smitta
        • Råd vid utlandsresa
        • Mat i rötmånadstider
        • Utbrott
    • Dieter och viktnedgång
      • Dieter
    • Måltider i vård, skola och omsorg
      • Nationellt kompetenscentrum
        • Dokumentation - Måltidsdagarna 2018
      • Måltidsmodellen
      • Fakta om offentliga måltider
        • Kartor - Fakta om offentliga måltider
      • Förskola
        • Utbildning
      • Skola
        • Utbildning
      • Sjukhus
        • Utbildning
      • Gruppbostad, LSS
        • Nätverk
        • Laga mat tillsammans
      • Äldreomsorg
        • Utbildning
        • Tallriksmodell för den med nedsatt aptit
      • Upphandling
      • Matsvinn i storkök
        • Matsvinnsmätning i storkök
        • Nationell matsvinnskartläggning
      • Krisberedskap för offentliga kök
        • Livsmedelslager för offentliga kök
    • Samtal om mat i hälso- och sjukvården
      • Bra matvanor räddar liv
      • Kunskap för dig och dina patienter
      • Webbutbildningar om kost, livsstil och samtalet
      • Mer att läsa och lära på webbplatsen
    • Miljö
      • Nationella miljömål
      • Matsvinn
      • Nyord på svinniska
      • Prata svinniska - öppet för andra aktörer
      • Miljösmarta matval
  • Livsmedel & innehåll
    • Mat och dryck
      • Godis och snacks
      • Dricksvatten
        • När du måste koka dricksvattnet
        • Dricksvatten i dunk
        • Dricksvattenkvalitet
        • Vattenbrist-spara vatten
        • Egen brunn
      • Drycker och alkohol
        • Energidrycker
      • Frukt, grönt och baljväxter
        • Tio i topp - näringsrikast av de grönsaker vi äter mest av
        • Äpplen i överflöd - så här gör du mos och must utan mögelgifter
      • Fisk och skaldjur
        • Musslor och ostron
        • Hajmal - Pangasius
        • Odlad lax och Östersjölax
      • Kött, kyckling och ägg
        • Ägg - mycket näring i praktisk förpackning
      • Mjölk och mejeriprodukter
        • Opastöriserad mjölk
        • Pastöriserad mjölk
      • Spannmål, potatis och ris
      • Smör, margarin och matolja
      • Svamp
        • Stenmurklan giftig även om du kokar den
        • Quorn
      • Nötter och frön
        • Linfrön
      • Sommarbuffé
    • Näringsämnen
      • Livsmedelsdatabasen
      • Har grönsaker, frukt och spannmål blivit mindre nyttiga?
      • Energi, kalorier
      • Protein
      • Fett
        • Enkelomättat fett
        • Fleromättat fett, omega-3, omega-6
        • Mättat fett
        • Transfett
      • Kolhydrater
        • Socker
        • Fullkorn
        • GI och GL
      • Fibrer
      • Vitaminer och antioxidanter
      • Salt och mineraler
    • Tillsatser, E-nummer
      • Sök E-nummer
      • Godkännande
      • Färgämnen
        • Azofärgämnen
      • Sötningsmedel
        • Aspartam
        • Cyklamat
        • Stevia och steviolglykosider
        • Sukralos
      • Konserveringsmedel
        • Natamycin
      • Stabiliseringsmedel och liknande
      • Antioxidationsmedel
        • Citronsyra
      • Animaliska
      • Syror, baser och salter
      • Övriga
        • Vax på äpplen - frågor och svar
        • Glutaminsyra och glutamater
      • Aromer och enzymer
    • Oönskade ämnen
      • Risktermometern - ett hjälpmedel för att visa och jämföra risker
      • Akrylamid
      • Algblomning - cyanobakterier
      • Bekämpningsmedel
        • Klorpyrifos - frågor och svar
        • Glyfosat - frågor och svar
        • Jordgubbar och besprutning - frågor och svar
        • Bekämpningsmedel fördjupning
      • Bisfenol A
      • Biogena aminer
      • Fluorid
      • Glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar i bland annat palmolja
      • Hormonstörande ämnen
      • Kolloidalt silver
      • Kombinationseffekter
      • Läkemedelsrester
      • Marina algtoxiner
      • Metaller
      • Mikroplast
      • Miljögifter
        • PFAS - Poly- och perfluorerade alkylsubstanser
        • Polycykliska aromatiska kolväten (PAH)
        • Bromerade flamskyddsmedel
        • Dioxiner och PCB
      • Mögelgifter
      • Nanopartiklar
      • Nitrat, nitrit och nitrosaminer
      • Radioaktivitet och bestrålning
        • Radioaktiva ämnen - cesium
        • Radioaktivt cesium i vildsvin
        • Bestrålning av livsmedel
      • Växtgifter
        • Cyanogena glykosider och vätecyanid
        • Fenylhydraziner i champinjoner
        • Glycyrrhizinsyra i lakrits
        • Glykoalkaloider i potatis
        • Kumarin i kanel
        • Lektiner i baljväxter
        • Oxalsyra
      • Vanliga frågor om antibiotika och antibiotikaresistens
    • Bakterier, virus, parasiter och mögelsvampar
      • Bakterier
      • Virus
      • Parasiter
      • Nyttiga mikroorganismer
      • Antibiotikaresistenta bakterier
      • Mögelsvampar
    • Tillagning och förvaring
      • Hygien - tillagning och förvaring
        • Ledarhund i restaurang eller butik?
        • Försäljning av hembakta bullar
        • Matgästen i köket
        • Egen matlåda och mugg när du köper mat och dryck
      • Tillagning
        • Hur påverkas maten vid tillagning
        • Koka frysta importerade hallon
        • Grilla säkert och njut av maten
        • Syrning av grönsaker
      • Förpackningar och köksredskap
      • Avsvalning och förvaring
        • Mögliga livsmedel
        • Mat som tinat efter strömavbrott
    • Text på förpackning, märkning
      • Allergimärkning
      • Ingredienser och innehåll
      • Nyckelhålet
        • Nyckelhålsrecept
        • Nyckelhålsregler
      • Närings- och hälsopåståenden på livsmedel
      • Näringsvärde
      • Sylt, marmelad och fruktjuicer - märkning
      • Ägg - märkning
      • Ursprungsmärkning
      • Vad betyder datummärkningen?
      • Vikt och volym
      • Vilseledande märkning
    • Kosttillskott
      • Vem behöver extra vitaminer och mineraler?
      • Risker med kosttillskott
      • Kosttillskott - råd till gravida och ammande
      • Ämnen i kosttillskott
      • Här kan du rapportera misstänkta biverkningar av kosttillskott
    • Ekologisk mat
    • Nya livsmedel
    • Genmodifierad mat, GMO
    • Livsmedel vid kris
      • Matförråd vid kris
      • Laga mat utan el
  • Produktion, handel & kontroll
    • Kontrollwiki - koll på kontrollen
    • Produktion av livsmedel
      • Nyheter för livsmedelsföretagare
      • Utbildningar för livsmedelsföretagare
      • Alkoholdrycker, sprit och alkoholhaltiga preparat
        • Vinglögg, starkvinsglögg och spritglögg
      • Allergener
        • Spannmål som innehåller gluten
        • Kräftdjur och blötdjur
        • Ägg
        • Fisk
        • Jordnötter
        • Lupin
        • Sojabönor
        • Mjölk och laktos
        • Nötter
        • Selleri
        • Senap
        • Sesam
        • Svaveldioxid och sulfit
        • Ärta
      • Fisk- och vattenbruksprodukter - handelsbeteckningar
      • Ekologisk mat - företag
        • Konventionella ingredienser
        • Import av ekologiska livsmedel
        • Schema för tillståndsansökan - konventionella ingredienser
        • För kontrollorgan
      • Tillsatser, aromer och enzymer
        • Tillsatser
        • Aromer
        • Rökaromer
        • Enzymer
      • Berikning
      • Genmodifierad mat
      • Klimatanpassning
      • Kosttillskott - företagare
      • Livsmedel för särskilda grupper - FSG
      • Nya livsmedel - företagare
        • Ansökan om godkännande eller anmälan av ett nytt livsmedel - Praktiska anvisningar
      • Primärproduktion
        • Svamp - handel och kontroll
        • Försäljning av ägg
        • Biodling och honung
        • Jakt
    • Dricksvattenproduktion
      • Kokning av dricksvatten - faktablad
      • Regler om dricksvatten
      • Handbok för klimatanpassad dricksvattenförsörjning
        • Varför klimatanpassa?
        • Introduktion till handboken
        • Analys av förutsättningar
        • Konsekvenser av ett förändrat klimat
        • Klimatanpassningsåtgärder
        • Exempel
      • Riskhantering PFAS i dricksvatten
      • Guide för nödvattenplanering
      • Vilken myndighet är kontrollmyndighet för dricksvattenverksamhet
      • Förpackat dricksvatten
      • Planera för framtidens dricksvatten
      • Skogsbränders påverkan på råvatten
      • Säkra nätverk och informationssystem för dricksvatten (NIS)
    • Livsmedelskontroll
      • Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan (NKP)
      • Mål och strategier för livsmedelskontrollen
      • Offentlig kontroll
        • Kontroll av livsmedel
        • Kontroller vid slakt
        • Kontroll av livsmedelsföretag
        • Avgifter
      • Resultat av offentlig kontroll
      • Revision av livsmedelskontrollen
        • Revision av kontrollmyndigheter
        • EU:s kontroll
      • RASFF - EU:s varningssystem om livsmedel
      • Listan över saluförbud av livsmedel - information
      • Livsmedelsanläggningar
        • EU-godkända anläggningar
        • Lista över anläggningar godkända enligt artikel 4 i rådets direktiv 2006/88/EG
        • Tillverkare av skyddade beteckningar
        • Förteckning över svenska naturliga mineralvatten
      • Musselkontroll - öppna och stängda produktionsområden
      • Sök - öppna och stängda produktionsområden för musslor-ostron
      • Livsmedelsfusk
    • Nationella kontrollplanen
      • Om den nationella kontrollplanen
        • Så använder du planen
      • Kontrolluppdraget och verksamhetsstyrning
      • Övergripande mål och prioriteringar
        • Regeringsuppdrag, utredningar och översyn av lagstiftningen
      • Hitta operativa mål och aktiviteter
      • Tidigare utfört arbete under planperioden
      • Så här utförs kontrollen
        • Livsmedelskedjan
        • Process för kontroll
        • Vem, vad, hur? - inom lagstiftningens olika områden
      • Myndigheter, kontrollorgan och laboratorier
        • Myndigheterna i livsmedelskedjan
        • Kontrollorgan
        • Nationella referenslaboratorier
      • Samordning och samarbete i livsmedelskedjan
        • Nationell samordning och samarbeten
        • Samarbeten mellan myndigheter
        • Samverkan med företag och konsumenter
      • Beredskapsplaner och ömsesidigt stöd
      • Revision av kontrollmyndigheter
        • Nationella revisionsmål
      • Så utvecklas kontroll och beredskap
      • Kontakt och nyheter
        • Nyheter - nationella kontrollplanen
    • Information, märkning och påståenden
      • Regler om livsmedelsinformation och märkning
      • Datummärkning i butik
      • Glutenfria, laktosfria och andra "fri från"-livsmedel
      • Allergenmärkning på vin
      • Närings- och hälsopåståenden
        • Hälsopåståenden
        • Näringspåståenden
      • Nyckelhålet - företag
        • Nyckelhålet - ladda ner logotypen
      • Skyddade beteckningar
      • Ursprungsmärkning
      • Tilläggsmärkning av fiskeriprodukter, sjögräs och alger - vägledning
    • Lokaler, hantering och hygien
      • Livsmedelslokaler och livsmedelshygien
      • Hygienregler - företagens egen kontroll
      • Material i kontakt med livsmedel
      • Faror förknippade med vissa livsmedel
      • Rökning och PAH
      • Arsenik i ris - företag
    • Import, export samt handel inom EU
      • Aktuellt
      • Importguiden
      • Import - animaliska livsmedel
        • Avgifter och betalning vid import av animaliska livsmedel
        • Föranmälan (Traces) vid import av animaliska livsmedel
        • Gränskontrollstationer - animaliska produkter
        • Skyddsåtgärder - animaliska livsmedel
        • Importförbud - animaliska livsmedel
        • Villkor för import av vissa livsmedel
        • Honung och andra biodlingsprodukter
        • Kosttillskott - Hälsokost - Drycker
        • Ekologisk mat
        • Handelsavtal mellan EU och länder utanför EU
        • Chile
        • Färöarna
        • Kanada
        • Liechtenstein
        • Norge och Island
        • Nya Zeeland
        • Schweiz
      • Import - sammansatta livsmedel
      • Import - vegetabiliska livsmedel
        • Avgifter och betalning vid import av vegetabiliska livsmedel
        • Föranmälan vid import av vegetabiliska livsmedel
        • Gränskontrollstationer - vegetabiliska livsmedel
        • Skyddsåtgärder - vegetabiliska livsmedel
        • Importförbud - vegetabiliska livsmedel
        • Förstärkt kontroll enligt förordning 669/2009
        • Kosttillskott - Hälsokost - Drycker
        • Ekologisk mat
      • Import - köksredskap från Kina och regionen Hong Kong
        • Avgifter och betalning vid import av köksredskap från Kina och regionen Hong Kong
        • Föranmälan vid import av köksredskap från Kina och regionen Hong Kong
        • Gränskontrollstationer - köksredskap
      • Import - ekologiska livsmedel
      • Brexit - handel med Storbritannien
      • Export till länder utanför EU
        • Allmänt om exportintyg
        • Exportintyg och villkor per land
        • Euroasiska ekonomiska unionen (EaEU) - Ryssland, Vitryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Armenien
        • Export av olika varor
        • Livsmedelsverkets egna exportintyg
      • Handel inom EU
        • Länkar till livsmedelsmyndigheter inom EU samt i Norge, Island och Färöarna med godkända anläggningar
        • Särskilda regler gällande salmonellagarantier
    • Starta och utveckla företag
      • Lagstiftningen - en introduktion
      • Information till små företag
      • E-handel
      • Registrering, godkännande, tillstånd och anmälningar
      • Så kontrolleras din verksamhet
      • Slakteri eller styckningsanläggning
        • Planerad slakt - frågor och svar
        • Sjukdomskoder
      • Avveckla eller överlåta
      • Tjänstedirektivet
    • Vägledningar och kontrollhandböcker
      • Kontrollhandböcker
      • Vägledningar
      • Vägledningar och information från EU-kommissionen
    • Branschriktlinjer
    • Blanketter
      • Ekologiska livsmedel - blanketter
      • Fisk - musslor - blanketter
      • Kött -blanketter
      • Jakt - blanketter
      • Mjölk - blanketter
      • Livsmedel för särskilda grupper - FSG - blanketter
      • Ägg - blanketter
      • Export - blanketter
      • Import - blanketter
      • Övriga områden - blanketter
      • Nya livsmedel - blanketter
    • Laboratorieverksamhet, provtagning och analys
      • Mikrobiologisk kompetensprovning
      • Mikrobiologiska referensmaterial
      • Nationellt nätverk för mikrobiologisk laboratorieverksamhet
      • Nationella referenslaboratorium
    • Krisberedskap och civilt försvar - livsmedelsförsörjning
      • Livsmedelsförsörjning för företag
      • Livsmedelsförsörjning för kommun och länsstyrelse
      • Filmer Mötesplats livsmedelsförsörjning 2018
      • Krisberedskap för dricksvatten
        • Verktyg för hantering av olycka vid vattentäkt
        • Checklistor vid vattenkris
      • Krishanteringsplaner för kontrollmyndighet
      • Kontinuitetshantering
  • Om oss
    • Kontakt
      • Fråga oss - Upplysningen
      • Hitta hit
      • Helger och korta dagar 2019
      • Kunder, leverantörer
      • Tipsfunktion om livsmedelsfusk
      • Hallå Konsument
      • Ta del av allmänna handlingar
    • Verksamhet
    • Organisation
      • GD stab
      • Område Undersökning och vetenskapligt stöd
      • Område Kontroll
      • Område Styrning och vägledning
      • Område Strategisk utveckling och stöd
      • Samverkansgruppen med ideella organisationer om hållbar livsmedelskonsumtion
      • Insynsrådet
      • Så förhindrar Livsmedelsverket jäv och intressekonflikter
    • Press
      • Nyheter
      • Återkallanden
      • RSS
      • Pressbilder
      • Livsmedelsverkets logotyp
    • Samarbeten
      • Projekt
        • Undersökning av miljöföroreningar i modersmjölk och blod
      • Nationellt nätverk för bra matvanor
      • Nationellt nätverk för dricksvatten
      • Nationellt nätverk för mikrobiologisk laboratorieverksamhet
      • Expertgruppen för nutrition och folkhälsa
      • Nationella Amningskommittén
      • Strategiska gruppen för livsmedelskedjan
      • Kadmiumforum
      • Nordiskt samarbete
        • Nordisk Metodikkommitté för Livsmedel (NMKL)
        • Nordiska Matförvaltningsgruppen, NMF
      • EFSA, myndigheten för livsmedelssäkerhet
        • EFSA Focal Point
        • Advisory Forum
        • Samverka med EFSA
      • Riskvärderingskommittéer - JECFA, JEMRA, JMPR
      • Codex Alimentarius Commission
        • Kommittéer och samarbeten
      • Samarbeten för minskat matsvinn
    • Jobba hos oss
      • Så här går det till när du söker ett jobb hos oss
      • Lediga jobb
      • Arbeta i livsmedelskontrollen
      • Examensarbete och praktik
      • Personuppgifter när du söker jobb
    • Lagstiftning
      • Lagar om livsmedel
      • Föreskrifter i nummerordning
      • Nyheter lagstiftning
    • Kurser och seminarier
    • Regeringsuppdrag
    • Remisser
    • Krisberedskap och civilt försvar
      • Totalförsvarsövning 2020
    • Upphandlingar
    • Om webbplatsen
      • Behandling av personuppgifter på Livsmedelsverket
      • Får man använda Livsmedelsverkets material på webbplatsen?
      • Kakor
    • Öppna data
      • Bekämpningsmedelsrester
      • Livsmedelsdata
      • Matvanor
  • Beställ/ladda ner material
    • Sök material
    • Kundtjänst och köpvillkor
    • Dataskydd och sekretesspolicy
  • Innehåll A-Ö
  • Teckenspråk
  • English
  • Logga in
  • Kontrollwiki - koll på kontrollen
  • Produktion av livsmedel
    • Nyheter för livsmedelsföretagare
    • Utbildningar för livsmedelsföretagare
    • Alkoholdrycker, sprit och alkoholhaltiga preparat
      • Vinglögg, starkvinsglögg och spritglögg
    • Allergener
      • Spannmål som innehåller gluten
      • Kräftdjur och blötdjur
      • Ägg
      • Fisk
      • Jordnötter
      • Lupin
      • Sojabönor
      • Mjölk och laktos
      • Nötter
      • Selleri
      • Senap
      • Sesam
      • Svaveldioxid och sulfit
      • Ärta
    • Fisk- och vattenbruksprodukter - handelsbeteckningar
    • Ekologisk mat - företag
      • Konventionella ingredienser
      • Import av ekologiska livsmedel
      • Schema för tillståndsansökan - konventionella ingredienser
      • För kontrollorgan
    • Tillsatser, aromer och enzymer
      • Tillsatser
      • Aromer
      • Rökaromer
      • Enzymer
    • Berikning
    • Genmodifierad mat
    • Klimatanpassning
    • Kosttillskott - företagare
    • Livsmedel för särskilda grupper - FSG
    • Nya livsmedel - företagare
      • Ansökan om godkännande eller anmälan av ett nytt livsmedel - Praktiska anvisningar
    • Primärproduktion
      • Svamp - handel och kontroll
      • Försäljning av ägg
      • Biodling och honung
      • Jakt
  • Dricksvattenproduktion
    • Kokning av dricksvatten - faktablad
    • Regler om dricksvatten
    • Handbok för klimatanpassad dricksvattenförsörjning
      • Varför klimatanpassa?
      • Introduktion till handboken
      • Analys av förutsättningar
      • Konsekvenser av ett förändrat klimat
      • Klimatanpassningsåtgärder
      • Exempel
    • Riskhantering PFAS i dricksvatten
    • Guide för nödvattenplanering
    • Vilken myndighet är kontrollmyndighet för dricksvattenverksamhet
    • Förpackat dricksvatten
    • Planera för framtidens dricksvatten
    • Skogsbränders påverkan på råvatten
    • Säkra nätverk och informationssystem för dricksvatten (NIS)
  • Livsmedelskontroll
    • Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan (NKP)
    • Mål och strategier för livsmedelskontrollen
    • Offentlig kontroll
      • Kontroll av livsmedel
      • Kontroller vid slakt
      • Kontroll av livsmedelsföretag
      • Avgifter
    • Resultat av offentlig kontroll
    • Revision av livsmedelskontrollen
      • Revision av kontrollmyndigheter
      • EU:s kontroll
    • RASFF - EU:s varningssystem om livsmedel
    • Listan över saluförbud av livsmedel - information
    • Livsmedelsanläggningar
      • EU-godkända anläggningar
      • Lista över anläggningar godkända enligt artikel 4 i rådets direktiv 2006/88/EG
      • Tillverkare av skyddade beteckningar
      • Förteckning över svenska naturliga mineralvatten
    • Musselkontroll - öppna och stängda produktionsområden
    • Sök - öppna och stängda produktionsområden för musslor-ostron
    • Livsmedelsfusk
  • Nationella kontrollplanen
    • Om den nationella kontrollplanen
      • Så använder du planen
    • Kontrolluppdraget och verksamhetsstyrning
    • Övergripande mål och prioriteringar
      • Regeringsuppdrag, utredningar och översyn av lagstiftningen
    • Hitta operativa mål och aktiviteter
    • Tidigare utfört arbete under planperioden
    • Så här utförs kontrollen
      • Livsmedelskedjan
      • Process för kontroll
      • Vem, vad, hur? - inom lagstiftningens olika områden
    • Myndigheter, kontrollorgan och laboratorier
      • Myndigheterna i livsmedelskedjan
      • Kontrollorgan
      • Nationella referenslaboratorier
    • Samordning och samarbete i livsmedelskedjan
      • Nationell samordning och samarbeten
      • Samarbeten mellan myndigheter
      • Samverkan med företag och konsumenter
    • Beredskapsplaner och ömsesidigt stöd
    • Revision av kontrollmyndigheter
      • Nationella revisionsmål
    • Så utvecklas kontroll och beredskap
    • Kontakt och nyheter
      • Nyheter - nationella kontrollplanen
  • Information, märkning och påståenden
    • Regler om livsmedelsinformation och märkning
    • Datummärkning i butik
    • Glutenfria, laktosfria och andra "fri från"-livsmedel
    • Allergenmärkning på vin
    • Närings- och hälsopåståenden
      • Hälsopåståenden
      • Näringspåståenden
    • Nyckelhålet - företag
      • Nyckelhålet - ladda ner logotypen
    • Skyddade beteckningar
    • Ursprungsmärkning
    • Tilläggsmärkning av fiskeriprodukter, sjögräs och alger - vägledning
  • Lokaler, hantering och hygien
    • Livsmedelslokaler och livsmedelshygien
    • Hygienregler - företagens egen kontroll
    • Material i kontakt med livsmedel
    • Faror förknippade med vissa livsmedel
    • Rökning och PAH
    • Arsenik i ris - företag
  • Import, export samt handel inom EU
    • Aktuellt
    • Importguiden
    • Import - animaliska livsmedel
      • Avgifter och betalning vid import av animaliska livsmedel
      • Föranmälan (Traces) vid import av animaliska livsmedel
      • Gränskontrollstationer - animaliska produkter
      • Skyddsåtgärder - animaliska livsmedel
      • Importförbud - animaliska livsmedel
      • Villkor för import av vissa livsmedel
      • Honung och andra biodlingsprodukter
      • Kosttillskott - Hälsokost - Drycker
      • Ekologisk mat
      • Handelsavtal mellan EU och länder utanför EU
      • Chile
      • Färöarna
      • Kanada
      • Liechtenstein
      • Norge och Island
      • Nya Zeeland
      • Schweiz
    • Import - sammansatta livsmedel
    • Import - vegetabiliska livsmedel
      • Avgifter och betalning vid import av vegetabiliska livsmedel
      • Föranmälan vid import av vegetabiliska livsmedel
      • Gränskontrollstationer - vegetabiliska livsmedel
      • Skyddsåtgärder - vegetabiliska livsmedel
      • Importförbud - vegetabiliska livsmedel
      • Förstärkt kontroll enligt förordning 669/2009
      • Kosttillskott - Hälsokost - Drycker
      • Ekologisk mat
    • Import - köksredskap från Kina och regionen Hong Kong
      • Avgifter och betalning vid import av köksredskap från Kina och regionen Hong Kong
      • Föranmälan vid import av köksredskap från Kina och regionen Hong Kong
      • Gränskontrollstationer - köksredskap
    • Import - ekologiska livsmedel
    • Brexit - handel med Storbritannien
    • Export till länder utanför EU
      • Allmänt om exportintyg
      • Exportintyg och villkor per land
      • Euroasiska ekonomiska unionen (EaEU) - Ryssland, Vitryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Armenien
      • Export av olika varor
      • Livsmedelsverkets egna exportintyg
    • Handel inom EU
      • Länkar till livsmedelsmyndigheter inom EU samt i Norge, Island och Färöarna med godkända anläggningar
      • Särskilda regler gällande salmonellagarantier
  • Starta och utveckla företag
    • Lagstiftningen - en introduktion
    • Information till små företag
    • E-handel
    • Registrering, godkännande, tillstånd och anmälningar
    • Så kontrolleras din verksamhet
    • Slakteri eller styckningsanläggning
      • Planerad slakt - frågor och svar
      • Sjukdomskoder
    • Avveckla eller överlåta
    • Tjänstedirektivet
  • Vägledningar och kontrollhandböcker
    • Kontrollhandböcker
    • Vägledningar
    • Vägledningar och information från EU-kommissionen
  • Branschriktlinjer
  • Blanketter
    • Ekologiska livsmedel - blanketter
    • Fisk - musslor - blanketter
    • Kött -blanketter
    • Jakt - blanketter
    • Mjölk - blanketter
    • Livsmedel för särskilda grupper - FSG - blanketter
    • Ägg - blanketter
    • Export - blanketter
    • Import - blanketter
    • Övriga områden - blanketter
    • Nya livsmedel - blanketter
  • Laboratorieverksamhet, provtagning och analys
    • Mikrobiologisk kompetensprovning
    • Mikrobiologiska referensmaterial
    • Nationellt nätverk för mikrobiologisk laboratorieverksamhet
    • Nationella referenslaboratorium
  • Krisberedskap och civilt försvar - livsmedelsförsörjning
    • Livsmedelsförsörjning för företag
    • Livsmedelsförsörjning för kommun och länsstyrelse
    • Filmer Mötesplats livsmedelsförsörjning 2018
    • Krisberedskap för dricksvatten
      • Verktyg för hantering av olycka vid vattentäkt
      • Checklistor vid vattenkris
    • Krishanteringsplaner för kontrollmyndighet
    • Kontinuitetshantering
Start / Produktion, handel & kontroll / Import, export samt handel inom EU / Import - animaliska livsmedel / Norge och Island

Norge och Island

  • Lyssna

Norge och Island

Norge och Island likställs med EU-land genom EES-avtalet. Gränskontroll av livsmedel från land utanför EU utförs i Norge och Island precis som om dessa länder varit EU-länder. Livsmedel från Norge och Island gränskontrolleras därmed inte i Sverige.

EES-avtalet

Dela sidan

Senast granskad 2019-01-14

Kontakta oss

Kontakt 
Telefon: 018-17 55 00
Fråga oss - Upplysningen

  • Följ oss på Facebook   Följ oss på Facebook
  • Följ oss på Twitter   Följ oss på Twitter
  • Filmer på YouTube   Filmer på YouTube
  • Lediga jobb på LinkedIn   Lediga jobb på LinkedIn
  • Följ oss på Instagram   Följ oss på Instagram

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Genvägar

  • Beställ - ladda ner material
  • Behandling av personuppgifter
  • Kontrollwiki – fördjupning livsmedelskontroll och tolkning av lagstiftning