Lax med frisk äppel- och spetskålssallad

Så enkelt, men ändå så gott. Den krispiga salladen gör sig fint mot laxen. Kokt potatis passar också bra till. 

4 port

Tillagningstid: 60-70 min, varav arbetstid 30 min.

Du behöver:

  • 1 kg potatis
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt

Fisk

  • 4 laxfiléer, 500 g
  • 1 tsk salt
  • peppar, vit- eller svart

Dressing

  • 2½ dl naturell yoghurt (3%)
  • 1 msk dijonsenap
  • ¼ - ½ dl citronjuice
  • ½ tsk salt
  • svartpeppar efter smak

Spetskålssallad

  • 1 syrligt äpple
  • 200 g spetskål alt vitkål
  • ½ litet blomkålshuvud
  • en knippe dill

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj potatisen och skär den i klyftor. Lägg på bakplåtsklädd plåt. Ringla över olja. Salta. Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter, eller tills potatisen fått fin färg och blivit mjuk. Vänd runt då och då. 
  2. Lägg laxen i en ugnsfast form. Krydda med salt och peppar. Ugnsbaka i mitten av ugnen i 12-15 minuter, tills laxen är klar, dvs inte längre geléig i mitten. 
  3. Rör ihop alla ingredienser till dressingen. Tärna äpplet och lägg i dressingen.
  4. Strimla kålen fint och skär blomkålen i små buketter. Hacka dillen. Vänd ner allt i dressingen och servera.

Fisk- och skaldjursrecept

Senast granskad 2019-11-08