Mjöl, gryn och ris

Händer som knådar deg i en bunke av glas

Mjöl, gryn och ris med Nyckelhålet måste innehålla en viss mängd fullkorn och fibrer. För grupp 4 och 6 får fullkornet helt eller delvis ersättas med grönsaker, baljväxter eller rotfrukter med samma användningsområde. När det gäller frukostflingor och müsli finns även en maxgräns för mängden fett, socker och salt.

Produktgrupp Produkter som omfattas Kriterier
4

Mjöl, gryn och kross av spannmål

  • fiber minst 6 g/100 g
  • fullkorn 100 %
5

Ris

  • fiber minst 3 g/100 g
  • fullkorn 100 %
6

Frukostflingor och müsli

  • sockerarter högst 13 g/100 g varav tillsatt socker högst 9 g/100 g
  • fiber minst 6 g/100 g
  • fullkorn minst 55 %
  • salt högst 1,0 g/100 g
  • fett högst 8 g/100 g

 

Nyckelhålsregler

Senast granskad 2021-03-01