Söksida
-
Debattreplik i Cirkulation 7 december 2016
Ingegerd Rosborg med flera kritiserar i ett debattinlägg Livsmedelsverkets riskbedömning av avsaltat vatten, »Dricksvattnets betydelse för tillförsel av mineralämnen«. Skribenterna hävdar att denSida - Debattartiklar - Senast granskad 2016-12-07 -
Självständig i teorin – undernärd i praktiken?
Maten i hemtjänsten håller inte måttet. Många äldre drabbas av undernäring trots att de ska få stöd vid måltiderna. Kommunerna måste ge personalen en rimlig chans att hjälpa de äldre äta sig mätta.Sida - Debattartiklar - Senast granskad 2016-10-24 -
Uppdaterade råd om toxoplasma - för gravida och personer med nedsatt immunförsvar
För gravida har det länge funnits råd om att genomsteka kött från lamm, gris och vilt. Råden skyddar mot att smittas av parasiten toxoplasma. Nu utökas råden till att även omfatta nötkött.Sida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2019-10-22 -
Svensk köttkontroll är inte dyr
Svensk köttkontroll är inte dyr Branschföreträdare för svensk produktion av kött och fågel påstår i en debattartikel i UNT den 3 juni att Livsmedelsverkets kontroll är ineffektiv och dyr. De har felSida - Debattartiklar - Senast granskad 2017-06-14 -
Matsamtal i vården kan ge fler friska år i livet
I en replik i Dagens samhälle 24 mars på Livsmedelsverkets och Socialstyrelsens debattartikel den 10 februari påstår Jenny Levin med flera, att vissa av Livsmedelsverkets kostråd är förlegade. DetSida - Debattartiklar - Senast granskad 2017-04-18 -
Replik Läkartidningen
Peter Benno med flera skriver i Läkartidningen nummer 1/2017 att Livsmedelsverkets kostråd inte fungerar för patienter med IBS. Därför vill vi tydliggöra Livsmedelsverkets uppdrag och syftet med våraSida - Debattartiklar - Senast granskad 2017-02-15 -
Kartläggning av bakterier på lammkött i butik
Vi äter mer lammkött i Sverige nu än vi gjort tidigare. Den svenska produktionen täcker inte efterfrågan och en stor andel av köttet kommer från andra länder. En ny undersökning visar att det kanSida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2019-03-12 -
Skolan viktig för att barn och unga ska röra på sig – särskilt nu
Skolan är avgörande för att unga ska röra på sig – mer än hälften av barns och ungdomars fysiska aktivitet äger rum under skoltid. Barn och unga behöver röra på sig minst 60 minuter varje dag. MenSida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2020-05-04 -
Ungdomar äter nyttigare i skolan än hemma
Skolmaten har stor betydelse för hur mycket grönsaker och näring ungdomar i Sverige får i sig. Och särskilt viktig är den för socioekonomiskt utsatta ungdomar, som inte äter så bra hemma. SamtidigtSida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2020-04-22 -
Första nationella undersökningen om matsvinn i offentliga måltider
Nu drar Livsmedelsverket igång den första nationella kartläggningen av hur mycket mat som slängs i onödan i skolan, förskolan och på äldreboenden. Resultaten blir ett viktigt underlag för att stödjaSida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2019-09-19 -
Förslag om enklare hantering av vildsvin ut på remiss
Ny möjlighet för jägare att kunna leverera en begränsad mängd vildsvinskött direkt till konsument, en ny typ av företag som kan hantera och sälja vildsvinskött, ekonomiskt stöd och en uppdateradSida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2019-09-24 -
Mer dioxin i strömming än i sill
Vi vill göra några kommentarer med anledning av P J Hånells debattartikel om surströmming. Replik i Vestmanlands Läns Tidning 15 augusti 2019 Livsmedelsverket håller med om att surströmmingsälskareSida - Debattartiklar - Senast granskad 2019-08-16 -
Premiär för kostråd till äldre
Mer protein, många små måltider och gärna en klick grädde till efterrätten. Livsmedelsverket har för första gången tagit fram kostråd till de äldre som fått sämre aptit och därför inte får i sigSida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2019-09-30 -
Uppdaterade råd om toxoplasma - för gravida och personer med nedsatt immunförsvar
För gravida har det länge funnits råd om att genomsteka kött från lamm, gris och vilt. Råden skyddar mot att smittas av parasiten toxoplasma. Nu utökas råden till att även omfatta nötkött.Sida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2019-10-21 -
Vad vi äter och hur maten produceras – avgörande för planetens framtid
Vad vi äter och hur maten produceras är avgörande för människors hälsa och planetens överlevnad. Nu kommer ytterligare bevis för matens betydelse. Enligt en ny rapport som publicerats i Lancet krävsSida - Kommentarer - Senast granskad 2019-01-17 -
Unga surströmmingsätare bör undvika strömming resten av året
Unga surströmmingsätare bör undvika strömming resten av året Snart är det surströmmingspremiär! Men tänk på att strömming kan innehålla höga halter av dioxin och PCB som lagras länge i kroppen. FörSida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2019-08-13 -
Bara hälften av företagen som säljer ekologiska nötter och ekologiskt te får rätt kontroll
Bara 20 av 38 undersökta e-företag som säljer ekologiska nötter och ekologiskt te är anslutna på rätt sätt till kontrollorgan specialiserade på kontroll av ekologisk livsmedelsproduktion. Det ärSida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2019-06-27 -
Matvanekollen – ett enkelt sätt att få koll på sina matvanor
Hur äter du – och vad kan just du ändra på för att göra dina matvanor lite bättre? Nu lanserar Livsmedelsverket webbtestet Matvanekollen, för alla som snabbt och enkelt vill få en bild av hurSida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2019-06-13 -
Kolla var fisken kommer ifrån i midsommar
Kolla var fisken kommer ifrån i midsommar Strömming och andra feta fiskar kan ingå i många läckra rätter på midsommarbordet, men är inte lika nyttigt för alla. Barn, unga och kvinnor i barnafödandeSida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2019-06-17 -
Utbrott av hepatit A är över
Det utbrott av hepatit A som har pågått från februari 2019 är nu över. Totalt insjuknade elva personer mellan 26 februari och 17 april. Dadlar är misstänkta men smittkällan har inte kunnatSida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2019-06-10