Potatis- och purjolökssoppa med röda linser

Ett smart sätt att göra den klassiska potatis- och purjolökssoppan lite mer mättande - och minst lika god!

4 port

  • Tid: 45 minuter, varav 25 minuter arbetstid

Du behöver

  • 400 g potatisar (ett par kan gärna bytas ut mot jordärtskockor)
  • 3 morötter
  • 1 rejäl purjo (eller 2 mindre)
  • 1½ msk rapsolja
  • 2 msk äppelcider- eller vitvinsvinäger
  • 8 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1,5 dl röda linser (torkade)
  • 4 dl lättmjölk
  • ½ tsk salt
  • peppar efter smak

Pynt

  • 2 msk persilja
  • 4 tsk olivolja eller kallpressad rapsolja

Tillbehör

  • 400 g fullkornsbröd

Gör så här

  • Skala potatis och morot och skär i skivor. Ansa och skiva purjon. 
  • Fräs potatis, morot och purjo en liten stund i en gryta. Tillsätt vinäger, vatten, buljongtärning och linser och låt koka 20-30 minuter tills allt är mjukt. 
  • Vispa eller mixa slät. Tillsätt mjölken under omrörning i soppan till önskad konsistens. Smaka av soppan med peppar och salt, max 0,5 tsk.
  • Blanda persilja och olja och servera till soppan tillsammans med brödet.

Tips!

Det är också gott att byta ut linserna mot 3 dl kokta kikärtor.

Vegetariska recept

Senast granskad 2019-11-08