Kycklingfilé med tomatsås

Genom att bryna kycklingfiléerna först och därefter ugnsbaka dem, blir de extra saftiga och goda.

4 port

Du behöver

  • 700 g potatis

Grönsaker

  • 1 gul lök
  • 1 bit purjolök
  • 2-3 morötter
  • 1 paprika (gärna röd)
  • timjan efter smak (färsk eller torkad)
  • 1 msk olivolja
  • 0,75 tsk salt (joderat)

Kyckling

  • 4 kycklingfiléer (650 g)
  • 1 msk olivolja
  • 1-2 krm svartpeppar
  • salt (joderat) max 0,75 tsk

Tomatsås

  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 msk olivolja
  • 4 dl krossad tomat
  • 3 msk crème fraiche
  • timjan eller oregano, torkad
  • 1-2 krm svartpeppar
  • salt (joderat) max 0,5 tsk

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader. 
  • Skala och hacka löken. Ansa purjolöken och skär i bitar. Skala och skär morötterna i slantar och paprikan i tärningar. Lägg i en ugnsfast form tillsammans med timjan, olja och salt (max 1 tsk).
  • Putsa kycklingfiléerna. Dela dem på mitten om de är mycket stora.
    Hetta upp olja och bryn kycklingfiléerna 2 minuter på vardera sidan. Krydda med peppar och salt (max 1 tsk). Lägg kycklingfiléerna ovanpå grönsakerna och ugnsbaka i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Se till att kycklingen är riktigt genomstekt.
  • Hacka vitlöken och fräs kort i en kastrull. Slå över krossad tomat och crème fraiche och låt puttra medan kycklingen och grönsakerna tillagas. Krydda med timjan eller oregano, peppar och lite salt. Servera till kycklingen.

Kycklingrecept

Senast granskad 2019-11-08