Gröt, bröd och pasta

Oförpackade limpor som ligger i en hög

Gröt, bröd och pasta med Nyckelhålet måste innehålla en viss mängd fullkorn och fibrer. Fullkornet får helt eller delvis ersättas med grönsaker, baljväxter eller rotfrukter med samma användningsområde. Mängden fett, socker och salt är begränsad.

Produktgrupp Produkter som omfattas Kriterier
7 Gröt och grötpulver
  • sockerarter högst 5 g/100 g
  • fiber minst 1 g/100 g
  • fullkorn minst 55 %
  • salt högst 0,3 g/100 g
  • fett högst 4 g/100 g
8a Mjukt bröd samt brödmixer
  • sockerarter högst 5 g/100 g
  • fiber minst 5 g/100 g
  • fullkorn minst 30 %
  • salt högst 1,0 g/100 g
  • fett högst 7 g/100 g
  Glutenfria bröd och brödmixer
  • sockerarter högst 5 g/100 g
  • fiber minst 5 g/100 g
  • fullkorn minst 10 %
  • salt högst 1,0 g/100 g
  • fett högst 7 g/100 g
8b Rågbröd, brödmixer baserade på råg
  • sockerarter högst 5 g/100 g
  • fiber minst 6 g/100 g
  • fullkorn minst 35 %
  • salt högst 1,2 g/ 100 g
  • fett högst 7 g/100 g
9 Hårt bröd och skorpor
  • sockerarter högst 5 g/100 g
  • fiber minst 6 g/100 g
  • fullkorn minst 50 %
  • salt högst 1,3 g/100 g
  • fett högst 7 g/100 g
  Glutenfritt hårt bröd och skorpor
  • sockerarter högst 5 g/100 g
  • fiber minst 6 g/100 g
  • fullkorn minst 15 %
  • salt högst 1,3 g/100 g
  • fett högst 7 g/100 g
10 Pasta
  • fiber minst 6 g/100 g
  • fullkorn minst 50 %
  • salt högst 0,1 g/100 g
 

Glutenfri pasta

  • fiber minst 6 g/100 g
  • salt högst 0,1 g/100 g

Nyckelhålsregler

Senast granskad 2017-12-28