Laboratorieverksamhet och vetenskapligt stöd

Livsmedelsverket gör analyser för säker mat och dricksvatten och för att ingen ska bli lurad om vad maten innehåller.

Livsmedelsverket arbetar med metodutveckling och har utrustning och kompetens för att möta nya behov. Vi finns med som expertstöd, både när det gäller laboratoriers analyskompetens och vid riskvärdering och riskhantering och tar emot prover för analys efter överenskommelse.

Livsmedelsverket har både ett kemiskt och ett mikrobiologiskt ackrediterat laboratorium. Här utförs ca 8000 analyser varje år. Analyserna utförs för undersökningar, kartläggningar och inom offentlig kontroll.

Livsmedelsverket är nationellt referenslaboratorium inom 22 områden. Livsmedelsverket är även europeiskt referenslaboratorium för livsmedelsburna virus.

Naturliga gifter (toxiner)

Livsmedelsverket analyserar olika toxiner, till exempel musseltoxiner i musslor, cyanotoxiner i vatten, glykoalkaloider i potatis samt mykotoxiner i många olika livsmedelstyper.

Kadmium och andra metaller

I projektet "Utökade analyser av spannmålsprodukter, potatis och rotfrukter" analyseras kadmium och andra grundämnen som till exempel bly, nickel, arsenik, koppar och järn.

Tre vialer
Mikrobiologisk kompetensprovning

Är ni nyfikna på Livsmedelsverkets mikrobiologiska kompetensprovning? Klicka här för att se vilka program och parametrar som erbjuds och för att registrera er.

Senast granskad 2019-06-17