Näringsämnen (vitaminer, fettsyror)

Livsmedelsverket analyserar flera näringsämnen till Livsmedelsdatabasen som tillsammans med matvaneundersökningar ligger till grund för kostråd och risk-/nyttobedömningar.
Sverige är ett av få länder som under en längre tid gjort och gör kontinuerliga analysprojekt för att utöka och kvalitetssäkra data till Livsmedelsdatabasen. Analyser av näringsämnen kommer troligtvis att behövas i ännu större omfattning när skärpta märkningsregler införs i EU.
Analysdata för fettsyror, fettlösliga- respektive vattenlösliga vitaminer samt karotenoider tas fram genom analyser som utförs på Livsmedelsverket. I dag utförs analyserna med framförallt konventionella HPLC-metoder samt GC-metoder. Metodutveckling för effektivare analyser pågår kontinuerligt. För att upprätthålla kompetensen deltar vi regelbundet i olika metodavprövningar och kollaborativa jämförelser.
Ackrediterade metoder
Nedan listas de ackrediterade metoder Livsmedelsverket har för analys av fettsyror, vitaminer, och karotenoider med kvantifieringsgränser och analysteknik.
Kontakta oss för prisuppgift för de analyser vi kan erbjuda och /eller mer information.
Kristina Granelli
Avdelningschef, Kemiavdelningen
E-post: fornamn.efternamn@slv.se
Analys av | Kvantifieringsgräns | Analysteknik | |
Fettsyror | Fettsyrasammansättningen i livsmedel | 0,1 % | GC-FID |
Fettlösliga vitaminer |
Retinol och tokoferol i livsmedel | Retinol 12 µg/100g Tokoferol 0,04 mg/100 g |
LC-UV/FL |
Vitamin D3 respektive D2 i livsmedel | 0,3 µg/100 g | LC-UV | |
Karotenoider i livsmedel | 5 µg/100 g | LC-DAD | |
Vitamin K1 och K2 i livsmedel | 1 µg/100 g | LC-FL | |
Vitamin A och D3 i berikad mjölk | Vit. A 0,09 µg/100 g Vit D 0,03 µg/100 g |
LC-UV | |
Vattenlösliga vitaminer |
Totalhalten askorbinsyra i livsmedel | 2 mg/100 g | LC-UV |
Vitamin B1 och B2 i livsmedel | B1 0,006 µg/100 g B2 0,029 µg/100 g |
LC-FL | |
Vitamin B6 i livsmedel | 0,1 mg/100 g | LC-FL | |
Totalhalt folat i livsmedel | 0,6 µg/100 g | Mikrobiologisk metodik |
|
Totalhalt niacin i livsmedel | 0,05 mg/100 g | Mikrobiologisk metodik |
|
Vitamin B12 i livsmedel | 0,12 µg/100 g | Mikrobiologisk metodik |