L 2020 nr 18 - Risker med att äta kött från CWD-infekterade hjortdjur, Riskhantering

I den här rapporten ges bakgrund och motiv till Livsmedelsverkets hantering av risker med att äta kött och andra ätbara delar från misstänkt eller bekräftade CWD-infekterade hjortdjur. 

CWD står för Chronic wasting disease och kallas även för avmagringssjuka. Det är en sjukdom som drabbar hjortdjur, till exempel älg, ren och kronhjort. Sjukdomen är dödlig och orsakas ett infektiöst protein som kallas prion.

CWD är en nyupptäckt, ovanlig djursjukdom i Europa. Den har funnits i Nordamerika sedan 1960-talet. I Europa upptäcktes sjukdomen för första gången 2016, i norska vildrenar. Förutom i norsk vildren har CWD också påvisats i älgar och kronhjort i Norge, Sverige och Finland, sammanlagt 33 djur. I Sverige påvisades CWD i fyra äldre älgar under 2019.

Det finns ännu inget som tyder på att CWD har spridits till människor som ätit kött eller andra ätbara delar från CWD- infekterade hjortdjur. Det finns dock en vetenskaplig osäkerhet om den zoonotiska förmågan hos CWD-prioner, särskilt de nya Nordiska varianterna.

Sannolikheten är mycket liten för att människor skulle drabbas av CWD, men det går inte helt att uteslutas. Prionsjukdomar är allvarliga och lagstiftningen täcker inte alla konsumenter, till exempel inte jägarhushåll. Livsmedelsverket bedömer att det av försiktighetsskäl är befogat med ett reviderat råd till jägare. Rådet innebär att inte äta kött och andra ätbara delar från hjortdjur, som är misstänks vara sjuka i CWD eller har testats positiva för CWD-prioner. Rådet gäller både i det egna hushållet och för kött som säljs eller ges bort till andra.

 

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Oönskade ämnen - Råd och rekommendationer
Utgivningsår
2020
Antal sidor
26