Förvara frukt och grönt rätt

De flesta grönsaker och en del frukter mår bäst i kyla. Om man ska förvara dem en längre tid är det därför bra att ha dem i kylen, gärna i grönsakslådan om det finns en sådan. Vissa frukter och grönsaker ska inte förvaras i kylskåp eftersom de kan få köldskador men gärna svalt om möjligt, det vill säga i 12-15 °C.

 

Grönsak Temperatur
Aubergine sval eller rumstemperatur
Avokado sval eller rumstemperatur
Basilika sval eller rumstemperatur
Blomkål kylskåp
Broccoli kylskåp
Brysselkål kylskåp
Champinjon kylskåp
Groddar kylskåp
Gurka sval eller rumstemperatur
Kål kylskåp
Lök, gul och röd kylskåp
Morötter kylskåp
Palsternacka kylskåp
Paprika sval eller rumstemperatur
Potatis sval eller rumstemperatur
Purjolök kylskåp
Rödbetor kylskåp
Sallad kylskåp
Spenat kylskåp
Salladslök kylskåp
Tomat sval eller rumstemperatur
Vitlök kylskåp
Zucchini, squash sval eller rumstemperatur
Örter, färska kylskåp


 

Frukt Temperatur
Apelsin kylskåp
Aprikos kylskåp
Banan sval eller rumstemperatur
Bär kylskåp
Citrusfrukter (utom apelsin)               sval eller rumstemperatur
Kiwi kylskåp
Mango sval eller rumstemperatur
Nektarin kylskåp
Persika kylskåp
Plommon kylskåp
Päron kylskåp
Vindruvor kylskåp
Äpplen kylskåp
Senast granskad 2019-10-02