Nya livsmedel

Insekter, chiaprodukter och te på chaga – nya smaker och nya maträtter lockar. För att skydda konsumenterna så ska nya livsmedel granskas och godkännas innan de får säljas.

Sedan tjugo år tillbaka finns det en lag om så kallade nya livsmedel inom EU. Enligt den måste livsmedel och livsmedelsingredienser, som vi inte ätit i någon större utsträckning innan dess, granskas och godkännas innan de kan börja säljas.

Granskning skyddar konsumenten

Orsaken till att livsmedlen måste granskas och godkännas är att den mat som säljs ska vara säker och att du som konsument ska veta vad du köper. Det finns exempel på många växter som innehåller skadliga naturliga gifter.

Andra nya livsmedel kan innehålla ämnen som utsätter överkänsliga och allergiker för risker. Dessutom kan produkterna vara näringsmässigt dåliga.

Nya livsmedel måste godkännas

När ett företag ansöker om godkännande för ett nytt livsmedel ska de visa att det är säkert att äta. Godkännandet riktar sig till det sökande företaget. Om andra företag vill sälja samma produkt måste de garantera att just deras produkt överensstämmer med den som är riskvärderad och godkänd.

Exempel på nya livsmedel

Några exempel på nya livsmedel är

  • oljor som är framställda ur mikroalger
  • chiafrön (Salvia hispanica)
  • insekter
  • noni-juice
  • en rad växter och örter som ofta ingår i kosttillskott och sportpreparat.

Även nya produktionsmetoder som användning av UV-behandling för att öka D-vitaminhalten i livsmedel och så kallad nanoteknologi måste granskas och godkännas innan de används.

Chiafrön, ny användning

Chiafrön räknas som nytt livsmedel inom EU. EU-kommissionen har godkänt användningen av chiafrön som de är eller i olika livsmedel som till exempel bakverk, frukostflingor, yoghurt, fruktdrycker, konfektyrer, chokladvaror och matoljor.

Om användningsområdet är helt nytt ska företaget ansöka om godkännande av ett helt nytt livsmedel. Exempel på det är om företaget vill använda chiafrön i ett bröd i högre mängder än vad som anges i godkännandet, eller i en annan livsmedelsprodukt än den som redan är godkänd.

Insekter ska riskbedömas och godkännas

Olika typer av insekter och produkter som är framställda ur dem, är exempel på nya livsmedel. Inom EU har de inte ätits under tillräckligt lång tid för att vi ska kunna veta att det är ofarligt.

Det innebär att även om insekter mycket väl kan vara bra mat, så ska insektsarterna riskbedömas och godkännas av EU-kommissionen innan de får säljas. Det är heller inte tillåtet att föda upp insekter för livsmedelsändamål innan de granskats och godkänts. För närvarande pågår riskbedömningar av flera insektsarter inom EU. Om en art visar sig säker godkänns den och då får den börja säljas i hela EU.

Det som måste bedömas är att en viss insektsart inte har naturliga gifter i sig eller är tillverkad på ett sätt som gör att det kan innehålla smittor eller gifter. Det är inte heller ovanligt att insektsarter , framförallt mjölmask och syrsor, kan leda till allergi och korsallergi, särskilt hos skaldjursallergiker.

Före 1 januari 2018 fanns en annan lagstiftning om nya livsmedel, där det inte var tydligt att hela och malda hela insekter ingick. De flesta EU-länder, däribland Sverige, tolkade den lagstiftningen som att även hela insekter måste godkännas av EU-kommissionen innan de säljs. Några länder som Finland, Danmark och Holland har tolkat lagstiftningen på ett annat sätt och tillåtit försäljning.

Frågan togs till EU-domstolen, och den 1 oktober 2020 kom de fram till att hela och malda hela insekter inte berördes av den gamla lagstiftningen. Det innebär att det under en övergångsperiod blir tillåtet att sälja hela insekter i alla EU-länder. Anledningen är att det finns övergångsbestämmelser i nya lagstiftningen som säger att de nya livsmedel som fått säljas enligt den tidigare lagstiftningen får fortsätta säljas under en period.

Då insekter nu är tillåtet att sälja som livsmedel i Sverige är det viktigt att skaldjursallergiker är uppmärksamma på om livsmedel innehåller insekter, vilket ska framgå av märkningen.

Senast granskad 2020-08-10