Selen

Selen är ett grundämne som finns i jorden. Selen ingår i enzym som skyddar cellerna mot oxidation, samverkar med vitamin E och deltar i immunologiska försvarsmekanismer.
Rekommenderat intag av selen höjdes i NNR 2012. Bakgrunden till höjningen är att det nu används ett bättre mått på att mäta selenstatus (plasma selenoprotein P). Med detta nya mått har man kunnat visa att det krävs ett högre intag för att få en bra selenstatus.
Hur får vi i oss selen?
Selen finns i nästan all mat men halterna varierar. I Sverige är marken selenfattig och vegetabilier odlade i Sverige har därför låga halter. De livsmedel som innehåller mest selen är fisk, inälvsmat, nötter/fröer, mjölk, ost och ägg. Vuxna får sig ungefär 40 till 50 mikrogram selen per dag.
Hur mycket selen behöver vi varje dag?
Det rekommenderade intaget per dag skiljer sig mellan olika åldersgrupper:
Kön/Grupp/Ålder | Rekommenderat intag |
---|---|
Spädbarn 6-11 månader | 15 mikrogram |
Spädbarn 12-23 månader | 20 mikrogram |
Barn 2-5 år | 25 mikrogram |
Barn 6-9 år | 30 mikrogram |
Barn 10-13 år | 40 mikrogram |
Kvinnor och flickor från 14 år | 50 mikrogram |
Män och pojkar från 14 år | 60 mikrogram |
Gravida ochammande | 60 mikrogram |
Selenbrist
Allvarlig brist på selen kan till exempel leda till hjärtmuskelförändringar, men selenbrist är ovanligt. Det finns studier som indikerar att en otillräcklig selenstatus är förknippad med ökad risk för vissa cancerformer. I NNR 2012 konstateras att kliniska studier av samband mellan selenstatus och risk för cancer i friska populationer i västvärlden saknas.
Kan man få i sig för mycket selen?
Selen i högre doser är giftigt. Ett för högt selenintag kan påverka mag- och tarmkanalen samt försämra tillväxt av hår och naglar. Dagsintaget bör inte överskrida 300 mikrogram.
Källor