Riksmaten barn 2003

I Riksmaten barn deltog nästan 2500 barn. Sammanfattningsvis kan man säga att barnen i undersökningen åt för mycket godis, läsk, glass, snacks och bakverk och för lite grönsaker och frukt.

Barnen i undersökningen var 4, 8 och 11 år. Deltagarna skrev ner allt de åt och drack under fyra dagar i en matdagbok. Matdagboken fylldes i av barnen eller med hjälp av föräldrar eller vårdnadshavare. Dessutom ingick en enkät med frågor om bland annat längd, vikt, föräldrarnas utbildning och yrke, utländsk härkomst och var i landet man bor.

Resultaten visar att intaget av mättade fettsyror, tillsatt socker och salt var för högt och intaget av fibrer och vitamin D för lågt.

En viktig slutsats var att barnen i undersökningen åt för mycket godis, läsk, glass, snacks och bakverk. Nästan en fjärdedel av den energi barnen fick i sig kom från dessa livsmedel. Sådan mat bidrar med mycket tillsatt socker och mättade fettsyror utan att ge så mycket näring.

Barnen åt bara hälften av den rekommenderade mängden grönsaker och frukt som är 400 gram per dag. Barnen behöver alltså äta dubbelt så mycket frukt och grönt för att få i sig mer fibrer, vitaminer och en mer välbalanserad kost.

Mellan 17 och 23 procent av barnen var överviktiga (isoBMI >25), varav 1 till 4 procent var feta (isoBMI >30).

Barns matvanor och näringsintag påminner om vuxnas. Livsmedelsverkets kostråd, som beskriver de mest önskvärda förändringarna, är därför relevanta även för barn över två år.  För barn under två år finns särskilda kostråd.

Senast granskad 2020-03-30