Behåll kylan under rötmånaden

2020-07-15

Att använda kylväska, vara extra noga med hygienen och att titta, lukta och smaka – det är några av Livsmedelsverkets tips nu när rötmånaden står för dörren.

Rötmånad är ett begrepp med gamla anor och inleds alltid i slutet av juli. I år är startdatumet torsdag den 23:e – men datumet i sig har inte någon betydelse. Det kan bli ”rötmånad” både tidigare och senare på året. Vad som påverkar maten är värmen och den höga luftfuktigheten. Här är Livsmedelsverkets tips under rötmånaden:

  • Ta det kallt – kyla gör att maten håller längre.
  • Håll händer och köksredskap rena.
  • Undvik att sommarsvinna. 

Se till att hålla maten kyld

Hållbarheten för många livsmedel försämras när temperaturen och luftfuktigheten stiger. Bakterier och mögelsvampar trivs under sommaren och riskerar att göra oss sjuka. Här gäller det att vara noga med att hålla kylvaror kalla.

  • Se till att kylskåpet är tillräckligt kallt. Där är 4 grader en lagom temperatur.
  • Använd kylväska med frysta kylklampar när du går och handlar. Passar också perfekt för utflykter i naturen!
  • Undvik att livsmedel som hör hemma i kylskåpet blir stående på köksbordet.
  • Kall mat ska hållas kall och varm mat ska hållas varm. Ät inte halvljumna bufféer eller tillagad mat som stått framme och svalnat för länge. 

Rena händer och rent kök

Hygienen vid hantering av mat är extra viktig under varma perioder. Här är några saker att tänka på:

  • Tvätta händerna noga innan du lagar mat. Rena händer minskar risken för både magsjuka och spridning av covid-19.
  • Diska knivar och skärbrädor noga när du har skurit rått kött eller kyckling och använd olika skärbrädor till kött och grönsaker.
  • Ta med handsprit eller våtservetter till utflykten eller grillningen om du inte har tillgång till vatten för handtvätt.

Se upp med svinnet i sommar

Under rötmånaden är det extra noga att hålla koll på vad du har i kylskåpet. Matvaror blir dåliga fortare än vanligt om det blir varmt och fuktigt. Där finns det enkla knep för att hålla nere matsvinnet:

  • Tänk kortsiktigt! Planera din vecka och köp inte mer mat än du behöver.
  • Använd dina sinnen. Genom att titta, lukta och smaka kan du ofta avgöra om livsmedel fortfarande är ätbara.
  • Mjölk går att dricka så länge den smakar bra. Luktar den lite surt kan du alltid använda den till pannkakor.
  • Om grönsakerna blivit missfärgade eller svampiga kan du skära bort de dåliga bitarna och äta upp resten.
  • Frukt och bröd kan mögla fort under rötmånaden. Här gäller det återigen att tänka på att inte köpa mer än du behöver. Brödet går dessutom fint att frysa in.
     

Ytterligare upplysningar för journalister:
Livsmedelsverkets pressjour 018-17 53 40