Nyttiga mikroorganismer

yougurt

Alla mikroorganismer är inte farliga, det finns många som är bra för oss människor också. De hjälper till att göra miljön otrevlig för  mikroorganiser som kan göra oss sjuka, de gör att en del mat smakar bättre eller får en längre hållbarhet.

Jäsning eller fermentering innebär att mikroorganismerna bildar bland annat syror eller alkohol. Exempel på livsmedel som du kanske inte visste framställs med hjälp av mikroorganismer är oliver, kakao, surkål och soja.

Mjölksyrajäsning

Mjölksyrajäsning är en fermentering vid vilken bakterierna producerar mjölksyra. Då sänks pH-värdet, vilket gör att kvalitetssänkande eller sjukdomsframkallande mikroorganismer inte trivs.

Sammansättningen av mjölksyrabakterier varierar för olika produkter. En bakterietyp ger upphov till långfil, en annan ger filmjölk. Även grädde syras till crème fraiche och gräddfil. Mjölksyrajäsning används också vid tillverkning av charkvaror som medvurst, salami och isterband. Jäsning av surströmming bygger på ett samspel mellan mjölksyrabakterier och strömmingens egna enzymer.

Alkoholjäsning

Alkoholjäsning med jästsvampar är också en fermentering. Den används för att framställa bröd, öl och vin.

Mögelostar

I vissa typer av ostar tillsätts ofarliga mögelsvampar för att förbättra ostens smak, lukt och konsistens.

Senast granskad 2018-04-12