C-vitamin

Paprika

C-vitamin fungerar som antioxidant och behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Det underlättar även upptaget av järn från maten.

Hur får vi i oss C-vitamin?

C-vitamin finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. En vuxen person får till exempel i sig dagsbehovet genom att äta någon av följande saker:

  • En stor apelsin
  • En tredjedels paprika
  • Tre stycken brysselkål

C-vitamin är värmekänsligt. Om mat hålls varm länge eller värms upp upprepade gånger minskar mängden C-vitamin i maten. Generellt gäller att näringsinnehållet påverkas minst av tillagning med lite vätska, vid låg temperatur och under kort tid. Därför är ångkokning och uppvärmning i mikrovågsugn mer skonsamma sätt för att upphetta livsmedel, jämfört med kokning, stekning eller wokning.

C-vitamin i formen askorbinsyra, E300, är en vanlig tillsats i livsmedel eftersom den fungerar som antioxidant. 

Hur mycket C-vitamin behöver vi?

Behovet av C-vitamin varierar med bland annat ålder. 

Grupp/ÅlderRekommenderat intag per dag
Spädbarn 6-11 månader 20 milligram
Spädbarn 12-23 månader 25 milligram
Barn 2-5 år 30 milligram
Barn 6-9 år 40 milligram
Barn 10-13 år 50 milligram
Vuxna 75 milligram
Gravida 85 milligram
Ammande 100 milligram

I livsmedelsdatabasen - sök näringsinnehåll visas C-vitamin som summan av askorbinsyra och dehydroaskorbinsyra.

Brist på C-vitamin

Det är i dag ovanligt med brist på C-vitamin i Sverige. Lindrig brist kan ge trötthet, svaghet och irritation. Allvarlig brist kan i sällsynta fall ge skörbjugg, en sjukdom med symtom som inflammationer i tandköttet, försämrad sårläkning och infektionskänslighet.

Kan man få i sig för mycket C-vitamin?

Det finns inget som tyder på att höga intag (>1000 milligram per dag) riskerar att ge allvarliga skador som cancer eller fosterskador. Däremot kan höga intag orsaka till exempel diarré och möjligtvis också njursten hos känsliga personer.

Källor

 

Vitaminer och antioxidanter

Senast granskad 2020-02-25