Hitta ditt sätt att äta bra – råden är enkla att följa

2018-10-24

Livsmedelsverkets råd är enkla. Ät mer frukt och grönt och fullkorn. Ät mindre socker, salt och kött. Ät lagom mycket. Det är ingen kortsiktig diet, det är ett enkelt sätt att äta som funkar hela livet.

Det finns flera sätt att göra det enkelt. Prova dig fram vad som passar din livsstil och vad du mår bra av.

Tallriksmodellen – bra proportioner på ett enkelt sätt

Ett enkelt sätt att få till en måltid med bra proportioner är att använda tallriksmodellen.

Tallriksmodellen har tre delar. Den största delen, grönsaker och rotfrukter, tar stor plats på tallriken. Den som inte rör på sig så mycket kan fylla halva tallriken med grönsaker och rotfrukter.

Den andra delen är potatis, pasta, gryner, bulgur och andra former av kolhydrater. Välj helst fullkorn om det finns! Den som rör på sig mycket kan öka den här delen.

Den minsta delen är proteiner som kött, fisk, ägg och baljväxter.

 

Nyckelhålet – ett smart sätt att handla bra mat


Vill du göra det ännu enklare kan du titta efter mat i butiken som är märkt med Nyckelhålet. Då hittar du mat som innehåller mindre socker och salt och mer fibrer.

Miljösmart är hälsosamt


För att maten även ska vara miljösmart finns det några bra tips. Välj i första hand grova fiberrika grönsaker och rotfrukter som kål, bönor och morötter i stället för salladsgrönsaker som tomat och gurka. Välj kött och fisk med omsorg om miljön. Eller byt ut det mot bönor, ärtor och linser. Välj potatis, pasta och gryn i stället för ris.

Att äta mycket grönsaker och frukt, välja fullkorn och dra ner på socker, salt och rött kött är råd som finns i många länder. Sverige är inget undantag.