Fisksoppa med aioli

En mustig soppa att värma sig med när vinterkylan kryper närmare. Eller när du helt enkelt är sugen på den. Den här soppan går fint att förbereda. Spar i så fall momentet med fisken, och lägg i den först minuterna innan det är dags att äta. Då blir den som allra godast.

4 port

Tid: 30 min

Du behöver

  • 100 g fullkornspasta
  • 500 g fiskfilé, till exempel sej eller torsk (gärna miljömärkt)
  • 1 fänkålsstånd eller 4 stjälkar bladselleri
  • 1 purjolök eller 2 gula lökar
  • 4 morötter
  • 1 tsk curry
  • 2 msk rapsolja
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 8 dl vatten
  • 1 tärning fisk- eller grönsaksbuljong
  • 1 tsk salt
  • peppar

Aioli

  • 2 msk majonnäs (80 % fett)
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 3/4 msk citronsaft

Tillbehör

  • 400 g fullkornsbröd, gärna Nyckelhålsmärkt!

Gör så här

  • Koka pastan enligt anvisning på paketet, men i osaltat vatten, eftersom den kommer dra smak av soppan. Låt den rinna av. 
  • Skär fisken i tärningar. Skölj fänkål/selleri och skär i bitar. Skölj och ansa purjolöken och skär i skivor. Skala och tärna morötterna. Fräs grönsaker med curry i olja. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärning och låt koka upp. Låt puttra i ca 10 minuter. 
  • Tillsätt fisken och låt sjuda 3 minuter, tills fisken är genomkokt, dvs inte geléig i mitten. 
  • Tillsätt pastan och smaka av med peppar och salt, max 1,5 tsk. 5. Rör majonnäs med vitlök och citronsaft, bred på brödskivorna och servera till soppan.

Tips!

Använd så mycket som möjligt på purjolöken och fänkålen. De grönaste delarna bidrar också med mycket smak och näring.

Fisk- och skaldjursrecept

Senast granskad 2019-01-07