Uppdaterade råd om toxoplasma - för gravida och personer med nedsatt immunförsvar

2019-10-22

För gravida har det länge funnits råd om att genomsteka kött från lamm, gris och vilt. Råden skyddar mot att smittas av parasiten toxoplasma. Nu utökas råden till att även omfatta nötkött.

Livsmedelverket har uppdaterat råden om parasiten toxoplasma utifrån ny kunskap. I stort sett är råden oförändrade. Det som är nytt är råd om att även nötkött bör genomstekas. Men för den som ändå vill ha en lättstekt blodigare köttbit finns det en möjlighet.

-  Frys in köttet i minst tre dygn före tillagning. Då dör eventuella toxoplasmaparasiter, förklarar Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket. Risken att smittas genom nötkött är lägre jämfört med kött från andra djur, men den som äter lättstekt blodigare nötkött kan ändå utsättas för parasiten.

Gravida och personer med nedsatt immunförsvar

Om en kvinna som inte är immun mot toxoplasmainfektion blir smittad under graviditeten kan toxoplasma skada det ofödda barnet. Toxoplasma kan också orsaka sjukdom hos personer som av olika anledningar har nedsatt immunförsvar.

Parasiten kan finnas i kött från lamm, vildsvin, gris, get, hjortdjur och nötkreatur. Lammkött anses vara en av de vanligaste spridningsvägarna för toxoplasma. Andra smittvägar är kontakt med katters avföring, trädgårdsarbete med jord och dåligt sköljda grönsaker.

Nya råden

Toxoplasma dör när maten hettas upp till minst 60–65 ℃ eller vid frysning (-18 ℃) i minst tre dygn.

  • Hetta upp helt kött från lamm, gris, nöt och vilt till minst 60 - 65 C tills det är rosa (medium) och utan inslag av blod. Om du vill äta en lättstekt, blodigare köttbit som är upphettad till under 60 ℃, kan du frysa in den minst tre dygn före tillagning.
  • Frys (i minst tre dygn) torkat, kallrökt eller gravat kött som ska ätas kallt, till exempel lufttorkad skinka, rökt medvurst, bresaola och salami.
  • Skölj bort synliga jordrester från grönsaker, frukt och bär.

Som för alla är det viktigt att tvätta händerna innan man börjar laga mat och mellan olika råvaror. Diska även skärbrädor och köksredskap mellan olika råvaror.

Rättelseblad

Vi har tagit fram ett rättelseblad som gäller toxoplasma-råden till den tryckta broschyren "Råd om mat till dig som är gravid". Rättelsebladet finns på Livsmedelsverkets webbplats, på sidan med råden för gravida. Tanken är att bladet ska delas ut tillsammans med broschyren.

Handledning för mödrahälsovård

Handledningen för mödrahälsovården har också uppdaterats med fördjupad information om toxoplasma. Länk till den uppdaterade versionen finns längst ner i texten med råd till gravida. 

Ytterligare upplysningar för journalister:
Livsmedelsverkets pressjour 018-17 53 40