Ugnsbakad sej med rotfruktscrème och syrade grönsaker

Ugnsbakad sej med rotfruktscrème och syrade grönsaker

4 portioner

Fisk:
400600 g sej
1 msk japansk soja med lägre salthalt

Rotfruktscrème:
6 morötter, ca 600 g
1 kålrot, ca 600 g
2 msk rapsolja, gärna kallpressad

Syrade grönsaker:
¼ vitkålshuvud, ca 600 g
1 silverlök
2 msk ättika
2 msk honung
1 msk vatten

Sojasmör:
4 msk flytande margarin eller 1 msk smör och 3 msk rapsolja
4 msk soja, med lägre salthalt

Garnering:
1 knippe dill
1 knippe rädisor, sköljda 

Gör så här:
1. Skala morot och kålrot och skär i mindre bitar. Koka riktigt mjuka och mixa släta i en mixer tillsammans med oljan.

2. Hyvla eller strimla vitkålen och löken fint. Blanda ättika, honung och vatten. Blanda kålen och löken och ringla ättikslagen över.

3. Lägg fisken i en ugnsform och pensla med soja. Baka i ugn på 100°C i 15 min, eller tills fisken känns klar.

4. Bryn margarinet eller smör och rapsolja i en kastrull under omrörning tills det är gyllenbrunt. Blanda i sojan när matfettet har svalnat. Slå såsen över fisken.

Servering:
Garnera fisken med hackad dill och rädisor och servera tillsammans med den varma rotfruktscrèmen och de syrade grönsakerna. Njut!

Receptet uppfyller kraven för Nyckelhålsrecept.

Lättsaltade recept

Senast granskad 2019-10-21