Så går undersökningen till - Barn 1,5 år och 4 år

En tecknad tvättbjörn med superhjältekläder och kockmössa på huvudet.

Vi bjuder in barn som ska fylla eller nyligen har fyllt 1,5 eller 4 år till att delta i Riksmaten småbarn. Om barnet har två vårdnadshavare måste båda tacka ja (samtycka) till att vara med i undersökningen.

Som tack för hjälpen får ni ett presentkort när ni är klara med alla delar av undersökningen.

Fylla i matdagbok och enkäter

För att få veta vad småbarn äter och dricker ber vi dig fylla i en matdagbok under två dagar, en helgdag och en vardag med några dagars mellanrum. I filmen längre ner på sidan kan du se precis hur du ska göra.

Första dagen du ska fylla i är en helgdag, du väljer själv om det passar bäst med lördag eller söndag. Matdagboken startar direkt när du loggar in – vänta därför med att logga in tills det är den helgdag du valt. På samma sida finns det enkätfrågor som vi gärna vill ha svar på.

När du har fyllt i samtycket får du ett sms och e-post med inloggningsuppgifter som ni använder när ni fyller i matdagboken och svarar på enkätfrågor. Det går att använda en smartphone, dator eller surfplatta. Om ni är två vårdnadshavare använder ni samma inloggningsuppgifter.

Om barnet går på förskola eller liknande behöver personalen hjälpa till att fylla i matdagboken som du fick med informationsbrevet. Lämna och hämta matdagboken hos personalen samma dag som den ska fyllas i. För sedan över informationen till webben. Vi har också skickat med ett informationsblad som du kan lämna till personalen i förväg om du vill.

Så här fyller du i matdagboken - se filmen nedan!

Mäta fysisk aktivitet

Vissa barn kommer tillfrågas om att mäta fysisk aktivitet. Det framgår av ditt brev vilken grupp ditt barn tillhör.

För att mäta hur mycket småbarn rör på sig ber vi dig sätta på barnet en aktivitetsmätare. Mätaren ska sitta på under all vaken tid i sju hela dagar – från morgon till kväll. I pilotundersökningen testar vi om det är bäst att ha mätaren runt midjan eller runt handleden. Det är slumpen som avgör om ditt barn ska ha mätaren runt midjan eller handleden. Titta på filmen för att se hur det går till!

Så här mäter du fysisk aktivitet - se filmen nedan!

Provtagning

En del barn tillfrågas även om att lämna prover. Vissa barn tillfrågas om att endast lämna ett bajsprov medan andra tillfrågas om att lämna bajs-, urin- och blodprover. Det framgår av ditt brev om vi tillfrågar er om provtagning och vilken grupp ditt barn tillhör.

Bajsprov

Bajsprovet tar du själv i hemmet, det är inte svårt – titta på filmen för att se hur man gör! I bajsproverna undersöker vi bakterier och andra mikroorganismer som finns naturligt i tarmen.

 

Urin- och blodprov

Blodprovet tas på en mottagning av erfaren personal som är van vid att provta barn. Urinprovet tar du hemma och tar med till mottagningen. Ni kommer att bli kontaktade av mottagningen för att boka in besöket. Titta på filmen för att se hur provtagningen går till.

Med hjälp av blod- och urinproverna undersöker vi hur mycket näringsämnen (vitaminer och mineraler) och miljöföroreningar som barn har i kroppen.

Så här går provtagning på mottagningen till - se filmen nedan!

Riksmaten småbarn

Senast granskad 2021-02-17