Hur höjer man livskvaliteten och skapar måltidsupplevelser?
Vi presenterar ett gott exempel från Västerås stad och projektet SMAK som kan inspirera i utvecklingsarbetet!
Utbildningsmaterial
Bra måltider i äldreomsorgen - utbildningsmaterial - PowerPoint-presentation
"Måltidsrevolution inom äldreomsorgen – med Livsmedelsverkets nya råd som grund" - Webbinarium den 8 maj inom Landsbygdsnätverket
Dokumentation från seminarier kring de nya råden
Nedladdningsbart material
Bilaga - Måltidskvalitet i äldreomsorgen utifrån Måltidsmodellen
Bilaga - Dygnets alla måltider
Dygnets alla måltider (JPG-bild)
Nutritionspyramiden
Måltidskedjan (JPG-bild)
Termometern - så fort växer bakterier i olika temperatur (JPG-bild)
Tallriksmodellen vid nedsatt aptit
Med åldern minskar ofta aptiten, och man kan få i sig för lite energi och protein. Då minskar muskelmassan, kroppen blir inte lika stark och läkningsförmågan blir sämre. Knepet är att äta flera små, energi- och proteinrika måltider. Läs mer på sidan om Tallriksmodellen för den med nedsatt aptit.
Tallriksmodellen vid nedsatt aptit
Socialstyrelsens kunskapsstöd Att förebygga och behandla undernäring
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:10) om förebyggande av och behandling vid undernäring - Socialstyrelsens webbplats
Att förebygga och behandla undernäring – Kunskapsstöd
Att förebygga och behandla undernäring – Bilaga med indikatorer
Senast granskad 2019-07-05