Till huvudinnehåll Till meny Till submeny
  • Hem Hem Hem Hem Hem

    Teckenspråk

    • Beställ/ladda ner material
      • Sök material
      • Kundtjänst och köpvillkor
      • Dataskydd och sekretesspolicy
    • Innehåll A-Ö
    • Teckenspråk
    • English
    • Logga in
  • Sök
    Sök via kategorier istället, till exempel lagstiftning
    • Lagstiftning
    • Livsmedelsanläggningar
    • E-nummer
    • Remisser
    • Vägledningar
    • Branschriktlinjer
    • Nyheter
    • Matvanor, hälsa och miljö
    • Livsmedel och innehåll
    • Produktion, handel och kontroll
    • Om oss
    • Blanketter
    • Kontrollhandböcker
    • Kontrollwiki
  • Meny
  • Matvanor, hälsa & miljö
    • Kostråd
      • Kostråden - hitta ditt sätt
      • Matvanekollen – testa ditt sätt
      • Gravida - råd om bra mat
        • Bra mat när du är gravid
        • Gravid - Hur får jag tillräckligt med näring?
        • Gravid - Mat att undvika
        • Gravid - Hur mycket mat är lagom?
        • Träning för gravida
        • Vegokunskap för gravida och ammande
        • Gravida, teckenspråk
      • Ammande - råd om bra mat
        • Bra mat när du ammar
        • Hur får jag tillräckligt med näring?
        • Mat att undvika - ammande
        • Hur mycket mat är lagom?
        • Träning för den som fått barn
        • Vegokunskap för gravida och ammande
      • Barn och ungdomar
        • Spädbarn
        • Barn 1-2 år
        • Barn och ungdomar 2-17 år
        • Vegetarisk mat till barn
        • Vegansk mat till barn
      • Äldre - råd om bra mat
      • Folsyra för kvinnor
      • Vegetarisk mat
      • Vegansk mat
      • All fisk är inte nyttig
      • Syna saltet
      • Tallriksmodellen
        • Illustrationer av tallriksmodellen
        • Fotografier av tallriksmodellen
      • Matcirkeln
      • Näringsrekommendationer
        • Referensvärden i NNR 2012
      • Nyheter Mat och hälsa
    • Matvanor - undersökningar
      • Riksmaten småbarn
      • Riksmaten barn
      • Riksmaten ungdom
      • Riksmaten vuxna
      • Matkorgsundersökningar
      • Övervakning av ämnen i kroppen
      • Matvanekollen – testa ditt sätt
    • Sjukdomar, allergier och hälsa
      • Allergi och överkänslighet
        • Nötter och fröer - allergi
        • Frukt och grönsaker - allergi
        • Nickel - allergi
        • Celiaki och spannmålsallergi
        • Tillsatser - överkänslighet
        • Histamin - överkänslighet
        • Mjölk och laktos - allergi och intolerans
        • Baljväxter, jordnötter - allergi
        • Fisk, skaldjur och insekter- allergi
        • Ägg - allergi
      • Matvanor och sjukdom
      • Övervikt och fetma
      • Tarmfloran
      • Matförgiftning
        • Så spårar man smitta
        • Råd vid utlandsresa
        • Mat i rötmånads- och coronatider
      • Utbrott
    • Dieter och viktnedgång
      • Dieter
    • Måltider i vård, skola och omsorg
      • Nationellt kompetenscentrum
      • Måltidsmodellen
      • Fakta om offentliga måltider
        • Kartor - Fakta om offentliga måltider
      • Förskola
        • Utbildning
      • Skola
        • Utbildning
      • Sjukhus
        • Utbildning
      • Gruppbostad, LSS
        • Nätverk
        • Laga mat tillsammans
      • Äldreomsorg
        • Utbildning
      • Specialkost och anpassade måltider i vård, skola och omsorg
      • Matsvinn i storkök
        • Nationell metod för mätning av matsvinn
        • Handbok för minskat matsvinn
        • Kartläggning matsvinn 2021
      • Krisberedskap för offentliga kök
        • Livsmedelslager för offentliga kök
    • Samtal om mat i hälso- och sjukvården
      • Bra matvanor räddar liv
      • Kunskap för dig och dina patienter
      • Webbutbildningar om kost, livsstil och samtalet
      • Mer att läsa och lära på webbplatsen
    • Matsvinn
      • Nyord på svinniska
      • Förvara maten rätt
        • Förvara frukt och grönt rätt
      • Vad betyder datummärkningen?
      • Tips minska matsvinnet
    • Miljö
      • Miljösmarta matval
      • Nationella miljömål
  • Livsmedel & innehåll
    • Mat och dryck
      • Godis och snacks
      • Dricksvatten
        • Dricksvatten i dunk
        • Dricksvattenkvalitet
        • Vattenbrist-spara vatten
        • Egen brunn
      • Drycker och alkohol
        • Energidrycker
      • Frukt, bär, grönt och baljväxter
        • Jordgubbar – nyttiga men känsliga för skadegörare
        • Tio i topp - näringsrikast av de grönsaker vi äter mest av
        • Äpplen i överflöd - så här gör du mos och must utan mögelgifter
      • Fisk och skaldjur
        • Musslor och ostron
        • Odlad lax och Östersjölax
      • Kött, kyckling och ägg
        • Ägg - mycket näring i praktisk förpackning
      • Mjölk och mejeriprodukter
        • Opastöriserad mjölk
        • Pastöriserad mjölk
      • Spannmål, potatis, ris och kassava
        • Kassava
      • Smör, margarin och matolja
      • Svamp
        • Stenmurklan giftig även om du kokar den
        • Quorn
      • Nötter och frön
        • Bittermandel
        • Aprikoskärnor
        • Linfrön
    • Näringsämnen
      • Livsmedelsdatabasen
      • Har grönsaker, frukt och spannmål blivit mindre nyttiga?
      • Energi, kalorier
      • Protein
      • Fett
        • Enkelomättat fett
        • Fleromättat fett, omega-3, omega-6
        • Mättat fett
        • Transfett
      • Kolhydrater
        • Socker
        • Fullkorn
        • GI och GL
      • Fibrer
      • Vitaminer och antioxidanter
      • Salt och mineraler
    • Tillsatser, E-nummer
      • Sök E-nummer
      • Godkännande
      • Färgämnen
        • Azofärgämnen
      • Sötningsmedel
        • Aspartam
        • Cyklamat
        • Stevia och steviolglykosider
        • Sukralos
      • Konserveringsmedel
        • Natamycin
      • Stabiliseringsmedel och liknande
      • Antioxidationsmedel
        • Citronsyra
      • Animaliska
      • Syror, baser och salter
      • Övriga
        • Vax på äpplen - frågor och svar
        • Glutaminsyra och glutamater
      • Aromer och enzymer
    • Oönskade ämnen
      • Risktermometern - ett hjälpmedel för att visa och jämföra risker
      • Akrylamid
      • Algblomning - cyanobakterier
      • Bekämpningsmedel
        • Klorpyrifos - frågor och svar
        • Glyfosat - frågor och svar
        • Bekämpningsmedel fördjupning
      • Bisfenol A
      • Biogena aminer
      • Fluorid
      • Glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar i bland annat palmolja
      • Hormonstörande ämnen
      • Kolloidalt silver
      • Kombinationseffekter
      • Läkemedelsrester
      • Marina algtoxiner
      • Metaller
      • Mikroplast
      • Miljögifter
        • PFAS - Poly- och perfluorerade alkylsubstanser
        • Polycykliska aromatiska kolväten (PAH)
        • Bromerade flamskyddsmedel
        • Dioxiner och PCB
      • Mögelgifter
      • Nanopartiklar
      • Nitrat, nitrit och nitrosaminer
      • Radioaktivitet och bestrålning
        • Radioaktiva ämnen - cesium
        • Radioaktivt cesium i vildsvin
        • Bestrålning av livsmedel
        • Så påverkas livsmedel av radioaktiva ämnen
      • Växtgifter
        • Cyanogena glykosider och vätecyanid
        • Fenylhydraziner i champinjoner
        • Glycyrrhizinsyra i lakrits
        • Glykoalkaloider i potatis
        • Koffein
        • Kumarin i kanel
        • Lektiner i baljväxter
      • Vanliga frågor om antibiotika och antibiotikaresistens
    • Bakterier, virus, parasiter och mögelsvampar
      • Coronapandemin - frågor och svar
      • Bakterier
      • Virus
      • Parasiter
      • Nyttiga mikroorganismer
      • Antibiotikaresistenta bakterier
      • Mögelsvampar
    • Tillagning och förvaring
      • Hygien - tillagning och förvaring
        • Ledarhund i restaurang eller butik?
        • Försäljning av hembakta bullar
        • Matgästen i köket
        • Egen matlåda och mugg när du köper mat och dryck
      • Tillagning
        • Hur påverkas maten vid tillagning
        • Koka frysta importerade hallon
        • Grilla säkert och njut av maten
        • Syrning av grönsaker
      • Förpackningar och köksredskap
      • Avsvalning och förvaring
        • Mögliga livsmedel
        • Mat som tinat efter strömavbrott
    • Text på förpackning, märkning
      • Allergimärkning
      • Ingredienser och innehåll
      • Nyckelhålet
        • Nyckelhålsrecept
        • Nyckelhålsregler
      • Näringsvärde
      • Skyddade beteckningar
      • Sylt, marmelad och fruktjuicer - märkning
      • Ägg - märkning
      • Ursprungsmärkning
      • Vad betyder datummärkningen?
      • Vikt och volym
      • Vilseledande märkning
    • Kosttillskott
      • Vem behöver extra vitaminer och mineraler?
      • Risker med kosttillskott
      • Ämnen i kosttillskott
      • Här kan du rapportera misstänkta biverkningar av kosttillskott
    • Ekologisk mat
    • Nya livsmedel
    • Genmodifierad mat, GMO
    • Livsmedel vid kris
      • Matförråd vid kris
      • Laga mat utan el
  • Produktion, handel & kontroll
    • Kontrollwiki - koll på kontrollen
    • Starta företag
      • Lagstiftningen - en introduktion
      • Registrera företag
        • Registrera eller godkännas av Livsmedelsverket
      • Starta slakteri, stycknings- och vilthanteringsanläggning
      • E-handel
      • Starta UF-företag
      • Förändra eller avsluta företag
    • Produktion av livsmedel
      • Nyheter för livsmedelsföretag
      • Utbildningar för livsmedelsföretag
      • Alkoholdrycker, sprit och alkoholhaltiga preparat
        • Vinglögg, starkvinsglögg och spritglögg
      • Allergener
        • Spannmål som innehåller gluten
        • Kräftdjur och blötdjur
        • Ägg
        • Fisk
        • Jordnötter
        • Lupin
        • Sojabönor
        • Mjölk och laktos
        • Nötter
        • Selleri
        • Senap
        • Sesam
        • Svaveldioxid och sulfit
        • Ärta
      • Ekologisk mat
        • Märkning av ekologisk mat
        • Konventionella ingredienser
        • Schema för tillståndsansökan - konventionella ingredienser
        • För kontrollorgan
      • Glutenfria, laktosfria och andra "fri från"-livsmedel
      • Berikning
      • Genmodifierad mat
      • Klimatanpassning
      • Kosttillskott - företag
      • Livsmedel för särskilda grupper - FSG
      • Matsvinn - företag
        • Nationell handlingsplan för minskat matsvinn i Sverige
        • Fakta om matsvinnsarbete
        • Prata svinniska - öppet för andra aktörer
        • Skänka/donera mat
      • Nya livsmedel - företag
        • Ansökan om godkännande eller anmälan av ett nytt livsmedel - Praktiska anvisningar
      • Primärproduktion
        • Svamp - handel och kontroll
        • Försäljning av ägg
        • Biodling och honung
        • Jakt
      • Tillsatser, aromer och enzymer
        • Tillsatser
        • Aromer
        • Rökaromer
        • Enzymer
      • Slakteri, stycknings- och vilthanteringsanläggning
        • Planerad slakt - frågor och svar
        • Sjukdomskoder
    • Information, märkning och påståenden
      • Märkning av färdigförpackade livsmedel
        • Vanliga frågor om datummärkning
      • Information om inte färdigförpackade livsmedel
      • Allergeninformation
        • Allergenmärkning på vin
      • Närings- och hälsopåståenden
        • Ansökan om nya hälsopåståenden
      • Att märka med Nyckelhålet
        • Nyckelhålet - ladda ner logotypen
      • Skyddade beteckningar
        • Skyddad geografisk beteckning
        • Skyddad ursprungsbeteckning
        • Garanterad traditionell specialitet
      • Ursprungsmärkning
      • Tilläggsmärkning av fiskprodukter, sjögräs och alger
        • Handelsbeteckningar för fisk- och vattenbruksprodukter
    • Dricksvattenproduktion
      • Kokning av dricksvatten - faktablad
      • Regler om dricksvatten
      • Handbok för klimatanpassad dricksvattenförsörjning
        • Varför klimatanpassa?
        • Introduktion till handboken
        • Analys av förutsättningar
        • Konsekvenser av ett förändrat klimat
        • Klimatanpassningsåtgärder
        • Exempel
      • Riskhantering PFAS i dricksvatten och egenfångad fisk
      • Guide för nödvattenplanering
      • Förpackat dricksvatten
      • Skogsbränders påverkan på råvatten
      • Säkra nätverk och informationssystem för dricksvatten (NIS)
    • Livsmedelskontroll
      • Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan (NKP)
      • Mål och strategier för livsmedelskontrollen
      • Offentlig kontroll
        • Kontroll av livsmedel
        • Kontroller vid slakt
        • Kontroll av livsmedelsföretag
        • Avgifter
        • Frågor och svar om kontroll vid slakterier
      • Resultat av offentlig kontroll
      • Revision av livsmedelskontrollen
        • Revision av kontrollmyndigheter
        • EU:s kontroll
      • RASFF - EU:s varningssystem om livsmedel
      • Livsmedelsanläggningar
        • Förteckning över svenska naturliga mineralvatten
        • EU-godkända anläggningar
        • Lista över anläggningar godkända enligt artikel 4 i rådets direktiv 2006/88/EG
        • Groddar - anläggningar godkända för framställning
        • Tillverkare av skyddade beteckningar
      • Musselkontroll - öppna och stängda produktionsområden
      • Livsmedelsfusk
      • Sök - öppna och stängda produktionsområden för musslor-ostron
    • Nationella kontrollplanen
      • Om den nationella kontrollplanen
        • Så använder du planen
      • Kontrolluppdraget och verksamhetsstyrning
      • Övergripande mål och prioriteringar
        • Regeringsuppdrag, utredningar och översyn av lagstiftningen
      • Hitta operativa mål och aktiviteter
      • Tidigare utfört arbete under planperioden
      • Så här utförs kontrollen
        • Livsmedelskedjan
        • Process för kontroll
        • Vem, vad, hur? - inom lagstiftningens olika områden
      • Myndigheter, kontrollorgan och laboratorier
        • Myndigheterna i livsmedelskedjan
        • Kontrollorgan
        • Nationella referenslaboratorier
      • Samordning och samarbete i livsmedelskedjan
        • Nationell samordning och samarbeten
        • Samarbeten mellan myndigheter
        • Samverkan med företag och konsumenter
      • Beredskapsplaner och ömsesidigt stöd
      • Revision av kontrollmyndigheter
        • Nationella revisionsmål
      • Så utvecklas kontroll och beredskap
      • Kontakt och nyheter
        • Nyheter - nationella kontrollplanen
    • Lokaler, hantering och hygien
      • Lokaler, hygien och företagens egen kontroll
        • Exempel på struktur för egen kontroll
      • Material i kontakt med livsmedel
        • Frågor och svar om bambu och plast i tallrikar och muggar
      • Faror i livsmedel
        • Arsenik i ris
        • Akrylamid
        • Rökning, grillning och PAH
    • Laboratorieverksamhet och vetenskapligt stöd
      • Laboratorietjänster
      • Projekt
      • Mikrobiologisk kompetensprovning
      • Mikrobiologiska referensmaterial
      • Nationella referenslaboratorium NRL
      • Laboratorienätverk
    • Import, export samt handel inom EU
      • Aktuellt
      • Importguiden
      • Import - animaliska livsmedel
        • Avgifter och betalning vid import av animaliska livsmedel
        • Förhandsanmälan (TRACES.NT) och bokning av kontroll
        • Gränskontrollstationer - animaliska produkter
        • Skyddsåtgärder - animaliska livsmedel
        • Importförbud - animaliska livsmedel
        • Honung och andra biodlingsprodukter
        • Kosttillskott - Hälsokost - Drycker
        • Handelsavtal mellan EU och länder utanför EU
        • Chile
        • Färöarna
        • Kanada
        • Liechtenstein
        • Norge och Island
        • Nya Zeeland
        • Schweiz
      • Import - sammansatta livsmedel
      • Import - vegetabiliska livsmedel
        • Avgifter och betalning vid import av vegetabiliska livsmedel
        • Förhandsanmälan och bokning av kontroll - vegetabiliska livsmedel
        • Gränskontrollstationer - vegetabiliska livsmedel
        • Förteckning över gränskontrollpliktiga vegetabiliska livsmedel
        • Importförbud - vegetabiliska livsmedel
        • Kosttillskott - Hälsokost - Drycker
      • Import - köksredskap från Kina och regionen Hong Kong
        • Avgifter och betalning vid import av köksredskap från Kina och regionen Hong Kong
        • Förhandsanmälan (TRACES.NT) och bokning av kontroll
        • Gränskontrollstationer - köksredskap
      • Import - ekologiska livsmedel
        • Avgifter och betalning vid import av ekologiska livsmedel
        • Bokning av kontroll vid import av ekologiska livsmedel
        • Införselställen för ekologiska livsmedel
        • Utökad importkontroll av vissa ekologiska livsmedel
      • Brexit - handel med Storbritannien
      • Export till länder utanför EU
        • Allmänt om exportintyg
        • Traces (Trade Control and Expert System) i exporten
        • Exportintyg och villkor per land
        • Prioritering av exportansökningar på lång sikt
        • Exportrestriktioner och sjukdomar i intyg
        • Euroasiska ekonomiska unionen (EaEU) - Ryssland, Vitryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Armenien
        • Export av olika varor
        • Centrala intyg för lågriskprodukter och intygande av kontrollmyndighet
      • Handel inom EU
        • Länkar till livsmedelsmyndigheter inom EU samt i Norge, Island och Färöarna med godkända anläggningar
        • Särskilda regler gällande salmonellagarantier
    • Vägledningar och kontrollhandböcker
      • Kontrollhandböcker
      • Vägledningar
      • Vägledningar och information från EU-kommissionen
    • Branschriktlinjer
    • Blanketter
      • Ekologiska livsmedel - blanketter
      • Fisk - musslor - blanketter
      • Kött - blanketter
      • Jakt - blanketter
      • Mjölk - blanketter
      • Livsmedel för särskilda grupper - FSG - blanketter
      • Ägg - blanketter
      • Export - blanketter
      • Import - blanketter
      • Övriga områden - blanketter
    • Krisberedskap och civilt försvar - livsmedelsförsörjning
      • Krisberedskap för dricksvatten
        • Verktyg för hantering av olycka vid vattentäkt
        • Checklistor vid vattenkris
      • Krisberedskap för företag
      • Krisberedskap för kommun och länsstyrelser
      • Filmer Mötesplats livsmedelsförsörjning 2019
      • Kontinuitetshantering
  • Om oss
    • Kontakt
      • Fråga oss - Upplysningen
      • Hitta hit
      • Helger och korta dagar 2021
      • Kunder, leverantörer
      • Tipsfunktion om livsmedelsfusk
      • Hallå Konsument
      • Ta del av allmänna handlingar
    • Verksamhet
    • Organisation
      • GD stab
      • Område Undersökning och vetenskapligt stöd
      • Område Kontroll
      • Område Styrning och vägledning
      • Område Strategisk utveckling och stöd
      • Samverkansgruppen med ideella organisationer om hållbar livsmedelskonsumtion
      • Insynsrådet
      • Så förhindrar Livsmedelsverket jäv och intressekonflikter
    • Press
      • Nyheter
      • Återkallanden
      • Pressbilder
      • Livsmedelsverkets logotyp
    • Samarbeten
      • Projekt
      • Nationellt nätverk för bra matvanor
      • Nationell samordningsgrupp för dricksvatten
        • Nationellt nätverk för dricksvatten 2010-2019
      • Nationellt nätverk för mikrobiologisk laboratorieverksamhet
      • Expertgruppen för nutrition och folkhälsa
      • Nationella Amningskommittén
      • Strategiska gruppen för livsmedelskedjan
      • Kadmiumforum
      • Nordiskt samarbete
        • Nordisk Metodikkommitté för Livsmedel (NMKL)
      • Efsa, myndigheten för livsmedelssäkerhet
        • Efsa Focal Point
        • Advisory Forum
        • Samverka med Efsa
      • Riskvärderingskommittéer - JECFA, JEMRA, JMPR
      • Codex Alimentarius Commission
        • Kommittéer och samarbeten
      • Matsvinnsnätverket
    • Jobba hos oss
      • Så här går det till när du söker ett jobb hos oss
      • Lediga jobb
      • Arbeta i livsmedelskontrollen
      • Examensarbete och praktik
      • Personuppgifter när du söker jobb
    • Lagstiftning
      • Lagar om livsmedel
      • Föreskrifter i nummerordning
      • Nyheter lagstiftning
      • Livsmedelsverkets arbete i EU
      • Flexibilitet i lagstiftningen
      • Tjänstedirektivet
    • Kurser och seminarier
    • Regeringsuppdrag
    • Remisser
    • Krisberedskap och civilt försvar
      • Totalförsvarsövning 2020
    • Upphandlingar
    • Om webbplatsen
      • Tillgänglighet
      • Behandling av personuppgifter på Livsmedelsverket
      • Får man använda Livsmedelsverkets material på webbplatsen?
      • Kakor
    • Öppna data
      • Livsmedelsdata
      • Matvanor
  • Beställ/ladda ner material
    • Sök material
    • Kundtjänst och köpvillkor
    • Dataskydd och sekretesspolicy
  • Innehåll A-Ö
  • Teckenspråk
  • English
  • Logga in
Teckenspråk

Teckenspråk

  • Lyssna

Här hittar du länkar till Livsmedelsverkets information på teckenspråk.

Kostråd

Kostråden - hitta ditt sätt
Grönsaker och frukt - råd
Fisk och skaldjur - råd
Fullkorn - råd
Kött och chark - råd
Matfetter - råd
Mejeriprodukter - råd
Socker - råd
Salt - råd
Alkohol - råd
Nötter och frön - råd
Energibalans - råd
Rörelse i vardagen - råd
Vetenskapen bakom våra råden
Gravida
Spädbarn
Vegetarisk mat

Allergi

Allergi och överkänslighet 

Matförgiftning

Matförgiftning

 Matsvinn

Tips minska matsvinnet

Dricksvatten

Kokning av dricksvatten

Näringsämnen

Protein

Bakterier och virus

Salmonella
Ehec
Campylobacter

Tillagning och förvaring

Hygien när du lagar mat
Mögliga livsmedel

Text på förpackning, märkning

Text på förpackning - teckenspråk
Allergimärkning
Vilseledande märkning

Livsmedel vid kris

Livsmedel vid kris
Matförråd vid kris
Laga mat utan el

Om Livsmedelsverket

Om oss
Verksamhet

 

 

Dela sidan

Senast granskad 2021-02-08

Kontakta oss

Kontakt 
Telefon: 018-17 55 00
Fråga oss - Upplysningen

  • Följ oss på Facebook   Följ oss på Facebook
  • Följ oss på Twitter   Följ oss på Twitter
  • Filmer på YouTube   Filmer på YouTube
  • Lediga jobb på LinkedIn   Lediga jobb på LinkedIn
  • Följ oss på Instagram   Följ oss på Instagram

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Genvägar

  • Beställ - ladda ner material
  • Behandling av personuppgifter
  • Kontrollwiki – fördjupning livsmedelskontroll och tolkning av lagstiftning