Söksida

Hittade 200 träffar på ""

  • Socker - råd

    Mindre socker! Håll igen på godis, bakverk, glass och annat med mycket socker. Minska särskilt på söta drycker. Hitta ditt sätt - tips för att få det att funka Njut av lite Godis, läsk och kakor är
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-02-15
  • Matvanekollen

    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2017-12-28
  • Barn och ungdomar 2-17 år

    Barn och ungdomar 2-17 år Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-04-01
  • Filmer

    Filmerna är tänkt att visas på föräldraträffar inom barnhälsovården. Livsmedelsverkets film Bra mat för barn handlar om maten under barnets första år. Här kan du välja att se filmen en del i taget,
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-09-17
  • Gravida, teckenspråk

    Under graviditeten börjar många fundera över sina matvanor. Kanske gäller det även dig. Tidigare har du bara behövt tänka på dig själv. Nu ska du bry dig om två personers hälsa. Här är några enkla
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-02-16
  • Syna saltet - för hälsan

    Varje år drabbas cirka 50 000 svenskar av hjärtinfarkt eller stroke. Högt blodtryck ökar risken för dessa sjukdomar. Och för mycket salt höjer blodtrycket. I genomsnitt äter vi svenskar ungefär 11
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-03-03
  • Matvanekollen - testa ditt sätt - ett smart verktyg i hälso- och sjukvården

    Nu lanserar Livsmedelsverket en helt ny version av Matvanekollen, ett snabbt webbtest för den som vill få en översiktlig bild av sina matvanor och vilka förändringar hen kan göra för att äta mer
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-06-13
  • Nya råd lyfter skolmatens betydelse för hälsa och lärande

    Mer grönt och mindre kött i skolrestaurangen. Mindre socker i fritids och skolkafeterior. Livsmedelsverkets uppdaterade råd "Bra måltider i skolan" lyfter fram hur skolmåltiden kan göra skillnad för
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-11-06
  • Livsmedelsverkets Måltidsdagar 2018

    För sjätte året i rad arrangerar Livsmedelsverket Måltidsdagarna för den offentliga måltidsbranschen. Förra året slog vi besöksrekord med hela 470 deltagare från 140 kommuner, landsting och regioner
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-05-31
  • Ny webbtext om vegansk mat till barn

    Att laga vegansk mat som ger tillräckligt med näring och energi för små barn kräver mycket kunskap. Nu finns tydligare information om vegansk mat för barn på vår webbplats.  Sedan 2011, då råden om
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-05-04
  • Går det att förebygga matallergi - vad säger forskningen?

    I går träffade Livsmedelsverket experter inom barnallergi, celiaki och nutrition för att diskutera vad forskningen säger kring introduktion av mat till små barn. Går det att förebygga allergi och
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-01-23
  • Kort och lätt om Nyckelhålskriterierna

    Nyckelhålet är ett smart verktyg för att enkelt hitta de hälsosammare alternativen i livsmedelsbutiken. Men det finns många myter och missuppfattningar om vad Nyckelhålet står för. Genom att förenkla
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-01-24
  • Kommentar till artikelserie om grunden för kostråden

    I en artikelserie i Svenska Dagbladet påstås att den vetenskapliga grunden för de svenska kostråden är svag. I artiklarna lyfts bristen på randomiserade kontrollerade studier på nutritionsområdet
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-01-03
  • Nya analysvärden i livsmedelsdatabasen

    Livsmedelsverket uppdaterar regelbundet livsmedelsdatabasen med nya analysvärden. Nu finns nya värden för flera livsmedelsgrupper. De livsmedelsgrupper som vi har nya analysvärden för är: Kött och
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2017-12-18
  • PURE - studie om kost och hälsa

    För några veckor sedan kom den globala studien PURE om global hjärt- och kärlhälsa som är baserad på mer än 135 000 personer i 18 länder. En av slutledningarna är att många i låg- och
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2017-10-02
  • Fisk och skaldjur - allergi

    Fisk och skaldjur Fiskallergi uppträder vanligtvis under tidig barnaålder, medan skaldjursallergi oftast uppkommer i vuxen ålder. Symtomen vid dessa allergier visar sig ofta som nässelutslag, eksem
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-08-27
  • Mat i rötmånadstider

    När det är varmt och fuktigt är det extra viktigt med kyla och bra hygien. Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten så att du
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-07-17
  • Dokumentation - Måltidsdagarna 2018

    Dokumentation - Måltidsdagarna 2018 Här samlar vi presentationer och övrig dokumentation från branschdagar, seminarier och andra arrangemang som kompetenscentrum anordnat eller deltagit vid.
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-11-23
  • Näringsriktiga måltider

    Näringsriktig mat som hamnar i magen ger bra förutsättningar för att må bra och orka vara aktiv. Det finns mycket att vinna på att satsa på bra råvaror och professionella kockar med kunskap,
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-03-16
  • Tallriksmodell för den med nedsatt aptit

    Med åldern minskar ofta aptiten, och man kan få i sig för lite energi och protein. Då minskar muskelmassan, kroppen blir inte lika stark och läkningsförmågan blir sämre. Knepet är att äta flera små,
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-08-15