Surströmming med måtta för barn och den som vill bli gravid

2020-08-17

På torsdag är det surströmmingspremiär, ett efterlängtat datum för surströmmingsälskare. Men surströmming innehåller ofta höga halter av miljögifter. För barn, unga och den som vill bli gravid i framtiden som äter surströmming nu kan det vara smart att undvika strömming och annan fet Östersjöfisk resten av året.

Det finns många hälsosamma fördelar med att äta fisk. Men den strömming som används vid tillverkningen av surströmming är framförallt fiskad i Bottenhavet och Bottenviken, där strömming och andra feta fiskar innehåller höga halter av miljögifter. Inom EU är det förbjudet att sälja fisk som innehåller halter av dioxiner och PCB över gränsvärdet. Men Sverige har ett undantag från lagstiftningen som innebär att fisken får säljas här under förutsättning att Livsmedelverket bevakar halterna och informerar allmänheten om riskerna med fisken.

Därför har Livsmedelsverket särskilda kostråd för dessa fiskar och informerar regelbundet om vilka grupper som är känsligast för miljögifterna och därför inte bör äta till exempel strömming för ofta. Barn, unga och den som vill bli gravid bör inte äta dessa fisksorter oftare än 2-3 gånger per år. Andra kan äta dem högst en gång i veckan.

Lagras i kroppen

Dioxin och PCB är mycket hälsofarliga miljögifter som lagras i kroppen under hela livet och förs över till foster och ammade spädbarn via moderkakan och modersmjölken. Foster och spädbarn är extra känsliga för dem eftersom de utvecklas.

– Det är just eftersom dioxin och PCB lagras länge i kroppen som våra kostråd för barn, unga och den som vill bli gravid är så viktiga. De miljögifter du får i dig när du är tjugo år finns kvar i kroppen när du är trettio och kan påverka barnet vid en graviditet. Välj istället annan fisk, för det finns många fiskar som är nyttiga, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.

Kostråden

Den som vill bli gravid i framtiden, barn, ungdomar, gravida och ammande bör inte äta dessa fiskar oftare än högst 2-3 gånger/år. Övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.

  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.
  • Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken (strömming och sill är samma fiskart. Sill kallas den söder om Kalmar, norr om Kalmar kallas den strömming.)
  • Vildfångad sik från Vänern och Vättern
  • Vildfångad röding från Vättern

Se gärna filmen nedanför där Sofia B Olsson berättar om fisk med höga halter av miljögifter. Sofia är kökschef på en fisk- och skaldjursrestaurang i Göteborg och brinner för ett hållbart fiske som är bra för både hälsa och miljö.

Ytterligare information till journalister:

Livsmedelsverkets pressjour 018-17 53 40