Kycklingsoppa med kokos och lime

Den här soppan kan också göras med lax och räkor. Värmande, god och så enkel att göra!

4 port

Tid: 30 min.

Du behöver

  • 500 g kycklingkött (alt lax och räkor)
  • 1 liten purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 morötter
  • 2 msk rapsolja
  • 6 dl vatten
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 4 dl kokosmjölk, lätt
  • 2 msk gurkmeja
  • 2 msk lime- eller citronsaft
  • 1 tsk sambal oelek (kan uteslutas för den som inte gillar stark mat)
  • 2 msk fisksås eller sojasås
  • peppar
  • 0,5 tsk salt (med jod)
  • 250 g frysta ärtor

Tillbehör

  • Nyckelhålsmärkt bröd eller hembakat fullkornsbröd

Gör så här:

  • Skär köttet i strimlor. Skölj och ansa purjolöken och skär den i skivor. Hacka vitlöken. Skala morötterna och skär i tärningar. 
  • Fräs purjolök, vitlök och morötter snabbt i olja i en gryta. Tillsätt vatten, buljongtärning, kokosmjölk, gurkmeja och limesaft. Låt soppan koka på svag värme ca 5 minuter eller tills morötterna börjar bli mjuka.
  • Tillsätt köttet och låt koka 5-8 minuter, så att köttet blir genomkokt. Smaka av med sambal oelek, fisksås, peppar och salt, max 0,5 tsk. 
  • Tillsätt ärtorna och låt koka upp. Servera med bröd.

Soppa över?

  • Ställ in den i kylen, där håller den sig i ett par dagar. Blev det inte så mycket över, servera den som gryta tillsammans med wokade grönsaker till fullkornsris, fullkornsbulgur eller potatis.

Kycklingrecept

Senast granskad 2020-05-07