Zink

Zink är ett livsnödvändigt mineral. Det ingår i 100-tals enzymer i kroppen som påverkar omsättningen av proteiner, kolhydrater, fett, nukleinsyror och vissa vitaminer som till exempel vitamin A. Zink behövs även för immunsystemet.
Hur får vi i oss zink?
Kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter och inälvsmat är bra källor till zink. Upptaget av zink underlättas av animaliska proteiner. Även musslor, ost och nötter är rika på zink.
Hur mycket zink behöver vi varje dag?
Det rekommenderade intaget av zink varierar med kön och ålder, och rekommendationerna gäller för en blandad animalisk-vegetabilisk kost. Om man däremot äter mat som är strikt vegetarisk och cerealiebaserad rekommenderas ett intag som är 25-30 procent högre.
Kön/Grupp/Ålder | Rekommenderat intag |
---|---|
Spädbarn och barn under 2 år | 5 milligram |
Barn 2-5 år | 6 milligram |
Barn 6-9 år | 7 milligram |
Flickor 10-13 år | 8 milligram |
Pojkar 10-13 år | 11 milligram |
Flickor 14-17 år | 9 milligram |
Pojkar 14-17 år | 12 milligram |
Kvinnor | 7 milligram |
Män | 9 milligram |
Gravida | 9 milligram |
Ammande | 11 milligram |
Zinkbrist
Risken för zinkbrist är låg i Sverige. Brist på zink hos barn ger tillväxthämning och störd utveckling. Brist hos vuxna ger hudförändringar, försämrad sårläkning och försämrad aptit.
Kan man få i sig för mycket zink?
Europeiska Livsmedelssäkerhetsmyndigheten (Efsa) har fastställt en övre gräns för säkert intag (UL, upper level) för vuxna till 25 milligram zink per dag.
Källor