Vattenbrist hotar – nu gäller det att spara på dricksvattnet

2018-07-13

Fortsatt torka och nu hotar vattenbrist. Men alla kan spara vatten och därmed göra stor nytta för samhället när torkan slår hårt mot stora delar av landet. Varje liter räknas!

Vattenbrist hotar och över 50 kommuner har i dagsläget infört officiella bevattningsförbud. Allt för att spara vatten till verksamheter där det verkligen behövs, exempelvis livsmedelsproduktion och jordbruk.

Lätt att spara

Att vara sparsam med vattnet är viktigt och det är inte svårt att bidra. Även om var och ens bidrag kan tyckas litet, så blir det totala sparandet helt avgörande om torkan i landet fortsätter.
- Följ uppmaningar och råd från din kommun om du har kommunalt vatten. Har du egen brunn gäller att du är uppmärksam på nivån i brunnen för att inte bli helt utan vatten, säger Sandra Strandh, statsinspektör vid Livsmedelsverket

Så här kan du spara:

  • Vattna inte växterna med dricksvatten, samla till exempel upp regnvatten och använd det istället.
  • Duscha istället för att bada i badkar.
  • Låt inte vattnet rinna medan du tvålar in dig eller när du borstar tänderna.
  • Undvik att diska under rinnande vatten.
  • På sommaren kan det vara svårt att få riktigt kallt kranvatten. Spola ur vattnet som stått still i kranen. Fyll en tillbringare eller flaska med vatten och ställ in i kylen så får du kallt vatten. Det urspolade kranvattnet kan du samla upp och använda till att till exempel vattna växter med.


Ytterligare upplysningar för journalister:

Livsmedelsverkets pressjour 018-17 53 40