E 420 - Sorbitol


Gäller även Sorbitolsirap. Sockeralkohol. Vanligt förekommande i naturen i t ex äpplen, päron, plommon, körsbär och rönnbär. Framställs syntetiskt ur stärkelse. Sorbitol är inte energifritt. Har laxerande effekt vid hög konsumtion. Konsistens- och sötningsmedel. Som konsistensmedel får det användas utan mängdbegränsning till de flesta livsmedel, dock inte mer än vad som behövs, utom till drycker. Som konsistensmedel blir aldrig mängderna så  stora att de blir laxerande. Som sötningsmedel får sorbitol användas bl a  till sockerfri eller energireducerad dessert, glass, sylt och marmelad, konditorivaror och frukostflingor. Får också  användas till såser, senap och bantningsprodukter. Om det är mer än 10 % sockeralkoholer i en produkt ska den märkas med uppgiften att överdriven konsumtion kan ha laxerande verkan.

E-nummer

E 420

Typ

Sötningsmedel