Miljö

Vad vi äter och hur vi hanterar maten påverkar miljön på många sätt, i hela livsmedelskedjan från jord till bord. Genom att ändra våra matvanor kan vi till exempel minska utsläppen av växthusgaser. Det krävs att vi gör medvetna val för att vi ska nå upp till hållbarhetsmålen som deklarerats av FN i Agenda 2030.

Ungefär en tredjedel av hushållens konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser kommer från livsmedel, inklusive utsläpp från utlandet. Andra negativa effekter av matens miljöpåverkan är övergödning, överfiskning och användning av kemiska bekämpningsmedel.

Mat kan även påverka miljön positivt, till exempel landskapet och den biologiska mångfalden. En del livsmedel påverkar miljön mer än andra. Det är därför av stor betydelse för miljön, vilken mat vi väljer att äta.

Får på bete
Kött och chark

Kött är det livsmedel som påverkar miljön mest. Genom att välja hur mycket och vilken sorts kött du äter kan du minska påverkan på miljön. 

Senast granskad 2020-05-20