Färdigrätter, med mera

Tallrik med soppa och hackade färska kryddor

Nyckelhålet på en färdigrätt innebär att den ska innehålla en viss mängd frukt eller grönsaker och att eventuell spannmål som ingår innehåller fullkorn. Dessutom är mängden fett, salt och socker begränsad.

Produktgrupp Produkter som omfattas Kriterier
26 Färdigrätter, som är kompletta baserade på tallriksmodellen, till exempel laxpytt med potatis och rotfrukter
  • minst 28 g rotfrukter, baljväxter, andra grönsaker eller frukt och bär per 100 g produkt
  • mättat fett högst 1,8 g/100 g
  • tillsatta sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 0,8 g/100 g
  • om spannmål ingår ska den uppfylla villkoret för den livsmedelsgrupp den ingår i. Om pasta ingår ska den till exempel innehålla minst 6 g fiber/100 g, minst 50 % fullkorn och högst 0,1 g salt/100 g
27 Färdigrätter som inte utgör en komplett måltid, till exempel broccoligratäng, fisk med grönsaker eller andra typer av rätter som behöver kompletteras med något mer för att utgöra en fullvärdig måltid (till skillnad från de kompletta rätterna i punkt 26)
  • minst 50 g rotfrukter, baljväxter, andra grönsaker eller frukt och bär per 100 g produkt
  • mättat fett högst 1,5 g/100 g
  • tillsatta sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 0,8 g/100 g 
  • om spannmål ingår ska den uppfylla villkoret för den livsmedelsgrupp den ingår i. Om pasta ingår ska den till exempel innehålla minst 6 g fiber/100 g, minst 50 % fullkorn och högst 0,1 g salt/100 g
28 Piroger, pizzor, vårrullar, pajer (ej efterrättspajer) och likande produkter, till exempel fullkornspizza med grönsaker och piroger med kött och grönsaker
  • minst 28 g rotfrukter, baljväxter, andra grönsaker eller frukt och bär per 100 g produkt
  • spannmålsdelen ska innehålla minst 30 % fullkorn (minst 10 % om den är glutenfri). Innehåller produkten minst 50 g rotfrukter, baljväxter, andra grönsaker eller frukt och bär per 100 g produkt ska ev. spannmålsdel innehålla minst 15 % fullkorn.
  • mättat fett högst 2 g/100 g
  • tillsatta sockerarter högst 3 g/100g
  • salt högst 1 g/100 g
29 Smörgåsar, baguetter, wraps, till exempel hamburgare med kött och grönsaker eller wraps med fisk eller kött och grönsaker
  • minst 25 g rotfrukter, baljväxter, andra grönsaker eller frukt och bär per 100 g produkt.
  • spannmålsdelen ska innehålla minst 30 % fullkorn (minst 10 % om den är glutenfri). Innehåller produkten minst 50 g rotfrukter, baljväxter, andra grönsaker eller frukt och bär per 100 g produkt ska ev spannmålsdel innehålla minst 15 % fullkorn.
  • mättat fett högst 2 g/100 g
  • tillsatta sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 0,9 g/100 g
30 Soppor, till exempel fryst och färdiglagad grönsaks-, fisk- eller köttsoppa
  • minst 35 g rotfrukter, baljväxter, andra grönsaker eller frukt och bär per 100 g produkt
  • mättat fett högst 1,5 g/100 g
  • tillsatta sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 0,8 g/100 g
  • om spannmål ingår ska den uppfylla villkoret för den livsmedelsgrupp den ingår i. Om pasta ingår ska den till exempel innehålla minst 6 g fiber/100 g, minst 50 % fullkorn och högst 0,1 g salt/100 g
27 Färdigrätter som inte utgör en komplett måltid, till exempel broccoligratäng, fisk med grönsaker eller andra typer av rätter som behöver kompletteras med något mer för att utgöra en fullvärdig måltid (till skillnad från de kompletta rätterna i punkt 26)
  • minst 50 g rotfrukter, baljväxter, andra grönsaker eller frukt och bär per 100 g produkt
  • mättat fett högst 1,5 g/100 g
  • tillsatta sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 0,8 g/100 g 
  • om spannmål ingår ska den uppfylla villkoret för den livsmedelsgrupp den ingår i. Om pasta ingår ska den till exempel innehålla minst 6 g fiber/100 g, minst 50 % fullkorn och högst 0,1 g salt/100 g

Nyckelhålsregler

Senast granskad 2021-03-01