Gravida

 Gravid kvinnas mage

Under graviditeten börjar många fundera över sina matvanor. Kanske gäller det även dig. Tidigare har du bara behövt tänka på dig själv. Nu ska du bry dig om två personers hälsa.

Här är några enkla råd om bra matvanor när du är gravid – vanor som är bra även när barnet är fött.

Vad ska jag äta?

För att barnet i din mage ska växa och utvecklas behöver du mer näring än annars. Du behöver till exempel mer vitaminer och mineraler, men inte så mycket mer kalorier. Det bästa sättet att få tillräckligt med näring är genom bra och näringsrik mat.

Olika sorters mat innehåller olika näringsämnen – protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler. Därför är det bra att äta varierat.

Ät gärna

 • 500 g frukt och grönt varje dag, till exempel två portioner grönsaker och tre frukter
 • fisk 2–3 gånger i veckan, se fisklistan nedan
 • lättmjölk, naturell lättfil, naturell lättyoghurt eller berikat vegetabiliskt alternativ, cirka 5 dl per dag
 • Nyckelhålsmärkt matfett på smörgåsen och olja eller flytande matfett till matlagning, gärna med rapsolja
 • kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag
 • potatis, bröd, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, i första hand fullkornsalternativ.

Drick gärna vatten till maten och när du är törstig.

Tallriksmodellen ger balans

Nyckelhålet – snabbguide till bra matvanor

Om du på ett enkelt sätt vill hitta nyttigare mat kan du ta hjälp av Nyckelhålet när du handlar. Nyckelhålsmärkt mat innehåller mindre socker och salt, mindre eller nyttigare fett och mer fibrer och fullkorn än andra livsmedel av samma typ. Även små skillnader gör skillnad på sikt, särskilt när det gäller mat man äter ofta.

Fisk och skaldjur

Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen, som är viktiga när du är gravid. Fet fisk, som lax och makrill, innehåller också omega 3-fett. Ät därför fisk 2–3 gånger i veckan och välj olika sorter, både mager och fet.

Några enstaka sorter kan ha förhöjda halter kvicksilver eller dioxin och PCB. Du bör inte äta dessa så ofta, högst 2–3 gånger per år. Det gäller särskilt om du äter egenfångad fisk, eftersom flera av sorterna främst fiskas av fritidsfiskare.

Ät 2-3 ggr i veckan,
välj olika sorter
Ät någon gång per år
Exempel på fisk, fiskprodukter och skaldjur som är säkra att äta Ät högst 2-3 gånger per år sammanlagt av följande sorter. De kan innehålla kvicksilver.
All odlad fisk  Abborre
Alaska pollock  Gädda
Ansjovis  Gös
Blåmusslor  Haj
Fiskbullar  Lake
 Fiskpinnar  Rocka
 Flundra/skrubbskädda  Svärdfisk
 Hoki Stor hälleflundra (Hippoglossus hippoglossus)
 Hummer Tonfisk, färsk/fryst 
 Kolja  
 Krabba, det vita köttet  Ät högst 2-3 gånger per år sammanlagt av följande sorter. De kan innehålla dioxin och PCB.
 Kräftor  Strömming/sill från Östersjön, även surströmming
 Kummel  Lax* och öring*, vildfångad från Östersjön och älvarna, Vänern och Vättern.
 Lax och laxfiskar  Sik* från Vänern och Vättern
 Lutfisk  Röding*, vildfångad från Vättern
 Makrill  
 Pangasiusmal  Råden om dioxin och PCB gäller även barn upp till 18 år och kvinnor i barnafödande ålder.
 Pilgrimsmusslor  
Räkor * Det gäller främst kvinnor som äter egenfångad fisk, eftersom dessa fiskar sällan finns i vanliga affärer.
Rödspätta  
Sardiner  
Sej  
Sik (ej från Vänern och Vättern)  
Sill, även inlagd  
Tilapia  
Tonfisk på burk eller i glas (konserv)  
Torsk  
Listan är inte fullständig, det finns många fler sorter som går bra att äta.  

Hur mycket ska jag äta?

När du är gravid behöver du mer näring än annars, men inte så mycket mer kalorier.

I genomsnitt behövs så här mycket extra mat per dag:

 • Månad 1–3: En frukt
 • Månad 4–6: Ett matigt mellanmål och en frukt
 • Månad 7–9: Två matiga mellanmål och en frukt

Exempel på mellanmål

 • Yoghurt eller fil, lite müsli och en frukt
 • En rågsmörgås med leverpastej och gurka, ett glas mjölk och en frukt

För att inte gå upp för mycket i vikt, men ändå få tillräckligt med näring, är det viktigt att välja bra och näringsrik mat. Dra ner på läsk, godis, glass, kakor och snacks. De ger varken dig eller barnet någon näring, men däremot onödiga kalorier.

Minska sötsuget, tröttheten och illamåendet genom att äta regelbundet. Ät frukost, lunch och middag och något mellanmål. Kroppen mår bra av rutiner. Det blir också lättare att äta lagom mycket.

Hur mycket ska jag gå upp i vikt?

Att gå upp lagom mycket i vikt är viktigt både för barnets och din hälsa. Lagom viktuppgång minskar risken för graviditetsdiabetes och högt blodtryck. Förlossningen kan också bli lättare om du inte går upp för mycket i vikt. Hur mycket som är lagom beror på hur mycket du vägde innan du blev gravid. Rådgör med din barnmorska om vad som är lagom för dig.

Däremot ska du inte banta när du är gravid. Det viktiga är att du äter bra och näringsrik mat, drar ner på onödiga kalorier och rör på dig – helst 30 minuter varje dag.

Hur får jag tillräckligt med vitaminer och mineraler?

Det bästa sättet att få de vitaminer och mineraler du behöver är via maten. Den innehåller ju också andra nödvändiga näringsämnen. Välj mat som är rik på vitamin D, omega 3-fett, folat (folsyra) och järn. Dessa ämnen är särskilt viktiga under graviditeten.

Bra källor

 • DHA, ett omega-3-fett

  Fet fisk, till exempel lax, makrill och sill.
  Om du aldrig äter fisk kan du få för litet av en viss sorts omega 3-fett (DHA), som behövs under graviditeten. Rådgör därför med din barnmorska om du aldrig äter fisk.
 • Vitamin D

  Fisk och ägg innehåller D-vitamin. Likaså D-vitaminberikade livsmedel som många mjölkprodukter och alla margariner. Solljus är också en viktig källa.
  Om du inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller om du bär heltäckande klädsel utomhus kan du få för lite vitamin D. Rådgör med din barnmorska.
 • Folat/folsyra

  Grönsaker, bönor, kikärter, linser, frukt och bär, fullkornsprodukter.
  Alla som kan tänkas bli gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till vecka 12, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret.

  Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck. Däremot är det viktigt att äta mat som är rik på folat/folsyra under hela graviditeten. Det behövs för fostrets utveckling och din blodbildning.
 • Järn

  Kött, leverpastej, blodpudding och fullkornsprodukter. Även linser, ärtor, bönor, gröna bladgrönsaker och nötter innehåller järn.
  Även om du äter mat som innehåller mycket järn kan du behöva järntabletter. Det beror på hur mycket järn du har lagrat i kroppen. Rådgör med din barnmorska.
 • Jod

  Du behöver också jod när du är gravid. Använd jodberikat salt, men salta inte så mycket. Många mineral-, ört- och flingsalter är inte jodberikade. Läs på förpackningen.

Att tänka på ...

Alkohol

Alkohol passerar över till ditt barn via moderkakan. Fostret är känsligare för alkohol än vad du är, så avstå från alkohol så snart du tror att du är gravid. Alkoholkonsumtion kan leda till missfall och olika typer av skador på fostret och forskningen har inte kunnat slå fast en nivå av alkoholkonsumtion som är riskfri för fostret. Även måttliga mängder alkohol kan skada fostret. Hur känsligt fostret är beror inte bara på mängden alkohol, utan på flera andra faktorer: när under graviditeten kvinnan dricker, eftersom olika skeden i fosterutveckligen är olika känsliga, hur fort alkoholen bryts ner i kroppen kan skilja sig åt mellan olika kvinnor, vissa foster kan vara känsligare på grund av en genetisk sårbarhet. Det går därför inte att säga att det finns någon säker gräns för konsumtion av alkohol under graviditeten.

Lever

Lever innehåller mycket vitamin A, som i höga doser kan skada ditt barn. Undvik därför lever, leverrätter och fiskleverolja. Leverpastej kan du äta – den innehåller inte så mycket lever.

Kaffe, te och energidrycker

När du är gravid är det bra att inte få i dig för mycket koffein, som finns i kaffe, te och energidrycker. Höga doser koffein, över 300 milligram, kan öka risken för missfall. Men redan doser över 200 milligram misstänks kunna påverka barnets födelsevikt. När man är gravid bör man därför inte få i sig mer än 200 milligram koffein per dag. Det motsvarar antingen två-tre koppar kaffe (1,5 dl/kopp) eller fyra koppar te (2 dl/kopp). Även coladrycker innehåller ofta koffein. En del mediciner kan innehålla koffein, det står i så fall på förpackningen.

Kosttillskott, hälsokost, örtteer

Var försiktig med kosttillskott, örtprodukter, örtteer, naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel, eftersom man många gånger inte vet om de kan vara skadliga för barnet. Använd inte sådana produkter utan att först diskutera med din barnmorska eller läkare.

Om du tar vitamintabletter är det viktigt att följa doseringsanvisningen och att undvika överdosering. Se också efter att de innehåller högst 1 milligram (1000 mikrogram) vitamin A per dagsdos.

Stora mängder ingefära

Viltkött

Bakterier och parasiter

Det finns två infektioner som kan smitta via mat och som är speciella när man är gravid – listeria och toxoplasma. Risken att smittas är mycket liten, men om man blir smittad kan infektionerna i värsta fall orsaka missfall eller skador på fostret. Detta är mycket ovanligt.

Listeria och toxoplasma dör om maten hettas upp till rykande het. Toxoplasma dör också om maten fryses i tre dygn, men listeria överlever frysning.

Allmänna hygienråd

Gravida är generellt inte mer känsliga för infektioner än andra. Men även gravida kan förstås bli matförgiftade. Det är inte farligt för barnet men kan ge dig som gravid besvärliga kräkningar och diarréer. Genom att följa några allmänna hygienråd, som att tvätta händerna innan matlagning och efter hantering av rå kyckling och rått kött, och att genomsteka kyckling och köttfärs kan du minska risken för alla slags magsjukor. 

Här är några råd som ytterligare kan minska risken att smittas av listeria och toxoplasma.

Listeria

All mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta, listeria dör när maten upphettas till minst 70 ℃.

Om du vill äta kylda ätfärdiga livsmedel utan att värma dem kan följande råd minska risken att bli sjuk:

 • Kylskåpet: Förvara kylvaror kallt, ha +4°C i kylskåpet.
 • Skivat köttpålägg och paté: Kontrollera förpackningsdatum. Ät produkter som varit
  förpackade högst en vecka.
 • Köpt gravad och rökt fisk: Kontrollera förpackningsdatum. Ät produkter som varit
  förpackade högst en vecka.
 • Egengravad fisk: Använd färsk fisk som varit förpackad högst några få dagar eller tinad fryst fisk. Ät den gravade fisken inom en vecka eller frys in.
 • Hemgjord sushi/sashimi: Använd färsk fisk som varit förpackad högst några få dagar eller tinad fryst fisk. Ät sushin/sashimin inom några få dagar.
 • Tinade frysta grönsaker: Förvara i kylskåp. Ät dem inom några få dagar.
 • Skuren melon: Förvara i kylskåp. Ät melonen inom några få dagar.

Undvik de här livsmedlen:

 • Opastöriserad mjölk.
 • Färskostar gjorda på opastöriserad mjölk.
 • Mögel- och kittostar. Även om de är gjorda på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio.
 • Kalla förpackade blandade sallader, smörgåsar och röror som innehåller rökt/gravad fisk, mögel- och kittost eller chark.

De här livsmedlen går bra att äta:

 • Sushi/sashimi från restaurang, den är nytillverkad.
 • Alla hyvelbara hårdostar som prästost, herrgård, parmesan, gruyère, manchego, emmentaler.
 • Smältost/mjukost på tub eller i ask som räkost, skinkost och ädelost i tub.
 • Halloumi, mozzarella samt fetaost som är färdigförpackad eller fetaost i lösvikt som är pastöriserad.
 • Bredbara färskostar i ask som cream cheese, ricotta och mascarpone.

Toxoplasma

Toxoplasma dör vid upphettning till 60 - 65 ℃ eller vid frysning vid -18 ℃ i minst tre dygn.

 • Hetta upp helt kött från lamm, gris, nöt och vilt till minst 60 - 65 ℃ tills det är rosa (medium) och utan inslag av blod. Om du vill äta en lättstekt, blodigare köttbit som är upphettad till under 60 , kan du frysa in den minst tre dygn innan tillagning. 
 • Frys (i minst tre dygn) torkat, kallrökt eller gravat kött, till exempel lufttorkad skinka, kallrökt medvurst, bresaola eller salami.
 • Skölj bort synliga jordrester från grönsaker, frukt och bär.

Som för alla är det viktigt att tvätta händerna innan du börjar laga mat och mellan hantering av olika råvaror. Diska också skärbrädor och köksredskap mellan olika råvaror. 

Andra språk - other languages

Senast granskad 2020-02-19