Nyheter

Här kan du läsa Livsmedelsverkets pressmeddelanden, debattartiklar och kommentarer några år tillbaka i tiden. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. 

  • Nytt samverkansforum kring kemikalier för dricksvattenproduktion

    För att dricksvatten ska få rätt kvalitet krävs bland annat kemikalier för att rena vattnet. För att kunna samordna tillgången och dela information startar Livsmedelsverket ett samverkansforum med kemikalieproducenter.

    2020-10-15 - Pressmeddelanden

  • Upp med de offentliga måltiderna på bordet!

    Den 15 oktober firas Offentliga måltidens dag runt om i landet. Idag, liksom alla andra vardagar, serveras tre miljoner måltider i skola, vård och omsorg. Den reform som infördes för över 70 år sedan, att alla elever kostnadsfritt erbjuds lunch i skolan, är fortfarande unik i ett globalt perspektiv. De 30 miljarder av våra skattemedel som årligen går till måltider i vård, skola och omsorg skulle dock kunna användas ännu bättre om vi slutar ta dem för givet och ser dem som mer än en budgetpost.

    2020-10-14 - Debattartiklar

  • Sesamfrön med otillåtet ämne spåras inom EU

    EU-ländernas livsmedelsmyndigheter spårar sedan en tid tillbaka indiska sesamfrön som visat sig innehålla ämnet etylenoxid. Ämnet klassas som cancerogent och får inte finnas i livsmedel inom EU. Enligt de uppgifter Livsmedelsverket fått har sesamfröna inte sålts i Sverige som råvara, utan enbart som ingrediens i produkter. Dessa produkter har stoppats och finns inte längre kvar på den svenska marknaden.

    2020-10-09 -

  • Nya riktlinjer för sjukhusmåltider lyfter matens roll för en god vård

    Maten på sjukhus är viktig för patienters hälsa och förutsättningar att  tillgodogöra sig medicinsk behandling och bli friska. Men maten blir ofta kvar på tallriken, trots att många patienter är undernärda. Måltiderna måste i högre grad utgå från patientens behov och önskemål och bli en tydligare del av vården. Det är huvudbudskapen i Livsmedelsverkets nya nationella riktlinjer för måltider på sjukhus.

    2020-10-06 - Pressmeddelanden

  • Livsmedelsverket uppdaterar råd om linfrön, aprikoskärnor, bittermandel och kassava

    Livsmedelsverket har gått igenom aktuell kunskap om livsmedel som innehåller ämnena cyanogena glykosider och uppdaterat några råd. Cyanogena glykosider kan bilda giftet vätecyanid och finns naturligt i höga halter i många växter och växtdelar. Några exempel är linfrön, aprikoskärnor, bittermandel och kassava (maniok).

    2020-10-05 - Pressmeddelanden

  • Ett fåtal anmäler när de blivit matförgiftade

    Bara cirka en av hundra anmäler att de misstänker att de blivit matförgiftade till kommunernas livsmedelskontroll. Om fler gjorde det skulle myndigheterna lättare kunna spåra orsaken till matförgiftning och hindra att fler blir sjuka.

    2020-09-30 - Pressmeddelanden

  • Hela Sverige får svinnsikt

    Majoriteten av allt matsvinn uppstår i hemmen. Ändå tror många att det är andra som slänger mat, inte de själva. Nu vill Livsmedelsverket tillsammans med andra aktörer öka insikten om hur mycket mat som faktiskt slängs i onödan – och att det går att göra något åt det!

    2020-09-28 - Pressmeddelanden

  • Efsa fastställer bedömning av PFAS-ämnen

    Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, fastställer nu sin bedömning av hur mycket PFAS-ämnen man kan få i sig utan risk för hälsan.

    2020-09-17 - Pressmeddelanden

  • Bättre uppföljning behövs i livsmedelskontrollen

    Kontrollen i livsmedelskedjan fungerar generellt väl. Det bidrar till att Sverige har säkra livsmedel, friska djur och sunda växter. Men uppföljningen av hur företag och jordbruk åtgärdar brister behöver förbättras.  Det visar den årliga rapporten om Sveriges kontroll i livsmedelskedjan som skickats till EU-kommissionen.

    2020-09-15 - Pressmeddelanden

  • Nya råd om introduktion av gluten till spädbarn på remiss

    Livsmedelsverket föreslår en ändring av råden till föräldrar om introduktion av mat med gluten till barn under ett år. Det nya rådet är att man kan börja med små mängder gluten när barnet får börja smaka annan typ av mat, och att öka mängden långsamt. Förslaget går nu ut på remiss.

    2020-09-14 - Pressmeddelanden