Ugnsstekt gårdskyckling med svamp, örter och långlagrad ost

Ugnsstekt gårdskyckling med svamp, örter och långlagrad ost

4 portioner

Kyckling:
1 hel kyckling (eller delar efter önskemål)
2 klyftor vitlök, pressade
2 kvistar timjan, hackade
200 g blandad svamp (färsk champinjon går också bra)
1 gul lök

Örtblandning:
10 kvistar persilja
5 kvistar dragon
4 msk solrosfrön
1 klyfta vitlök
2 msk rapsolja och ½1 dl buljong
150 g vällagrad ost, 17 %

Rostade rotfrukter:
cirka 800 g rotfrukter, till exempel rödbetor, persiljerot, morot
2 tsk rapsolja
timjankvistar

Servering: Grönsallad med spenat och gott surdegsrågbröd

Gör så här:
Dela kycklingen och lägg på en plåt. Pressa vitlöken och hacka timjan och gnid in kycklingen. Stek i ugnen på 225˚C i cirka 30 minuter tills den lossar vid låren och köttsaften är klar, inte rosa.

Skala och tärna rotfrukterna. Vänd dem i sparsamt med olja. Rosta i ugn på 225˚C ca 15 minuter. Grovhacka timjan och strö över.

Rensa och stek svampen i stekskyn från kycklingen, tillsammans den finhackade gula löken.

Mortla (krossa) örter, frön och vitlök till en pasta, fyll på med olja och buljong. Blanda ner den rivna osten.

Servering:
Skölj sallad och spenat. Servera till kycklingen tillsammans med örtblandningen, de rostade rötterna och det goda brödet!

Receptet uppfyller kraven för Nyckelhålsrecept.

 

Lättsaltade recept

Senast granskad 2019-10-21