Nötter och fröer

Cashewnöt på träd

Nötter och fröer är vanliga orsaker till allergier hos både barn och vuxna. Även små barn kan vara allergiska mot nötter. Om nötter ingår i ett livsmedel måste det alltid stå i ingrediensförteckningen. Det gäller också för fröer av sesam eller senap.

Vad är nötter?

Symtom

Man kan vara allergisk mot bara en sorts nöt eller reagera på ytterligare någon nöt eller annan växt som är nära släkt med den nöt man är allergisk mot. Det är mycket ovanligt att man är allergisk mot alla nötter.

Symtom vid allergiska reaktioner mot nötter och fröer kan vara hudutslag, andningssvårigheter, ont i magen med kräkningar och rinnande ögon och näsa. Man kan också få allvarliga livshotande, så kallade anafylaktiska, reaktioner.

Den som reagerar mot till exempel hasselnöt på grund av korsallergi mot björkpollen, drabbas oftast av mildare symtom, som klåda i mun och svalg. Allergi mot nötter växer i regel inte bort. Den som en gång utvecklat allergin får behålla den.

I vilken mat finns nötter och fröer?

Nötter och fröer är vanliga i frukostflingor (müsli), bröd, kakor, bakverk, choklad, glass, godis och efterrätter. Nötter kan också finnas i vegetariska och orientaliska rätter och i sallader. Snacks av olika slag består ofta av nötter. Nougat, mandelmassa och bakmassa innehåller till största del nötter, mandel eller aprikoskärnor.

Att undvika nötter och fröer kan vara svårt, eftersom de ibland döljs i maträtter och bakverk där man inte väntar sig att finna dem. Därför är det viktigt att alltid läsa ingrediensförteckningen. Om nötter, sesamfrö och senapsfrö finns i livsmedlet måste det anges. Oväntade reaktioner på nötter och fröer har skett när de inte funnits med i ingrediensförteckningen på choklad, bakverk, bröd och glass, men också i pastasås och panering.

Om du är allergisk mot nötter kan du även behöva undvika livsmedel som är märkta med "kan innehålla spår av" den nöt du är allergisk mot. Var extra uppmärksam på choklad- och bageriprodukter eftersom Livsmedelsverket i en undersökning har hittat höga halter av bland annat hasselnöt i sådana livsmedel.

Korsallergi – släktskap mellan nötter och andra växter

Ungefär hälften av dem som har pollenallergi mot björk, hassel och al får också milda allergiska symtom i form av klåda i munnen av hasselnötter. Det beror på att en proteindel i hasselnötter, ett så kallat allergen, liknar ett allergen i björkpollen.

Många med björkpollenallergi reagerar också med liknande symtom på mandel, råa äpplen, råa morötter och rå potatis eftersom också de innehåller allergen som liknar ett björkpollenallergen. Oftast tolererar björkpollenallergiker upphettade eller kokta nötter, frukter och grönsaker bättre. Det beror på att det protein/allergen som ger reaktionerna förstörs vid upphettning.

Ett annat exempel på släktskap och korsallergi är att pistagemandel, rosépeppar och cashewnöt tillhör samma botaniska familj, se tabellen nedan.

Också stenfrukter brukar nämnas i allergisammanhang. Oftast menar man ett frö eller en frukt som ingår i den botaniska familjen Rosaceae, det vill säga plommon, körsbär, aprikos, persika, nektarin, liksom mandel och aprikoskärnor. Mandel och aprikoskärnor är alltså nära släkt, och många med allergi mot mandel reagerar också mot aprikoskärnor.

Bakmassa baserad på aprikoskärnor kan finnas i olika bullkransar och bör inte ätas av personer med allergi mot mandel. Äpple tillhör också familjen Rosaceae, men är ingen stenfrukt, utan en skenfrukt. Den uppsvällda blomaxeln och frukten bildar en "falsk" frukt.

Kokosnöt kommer från en palm och är inte släkt med övriga "nötter". Man kan vara allergisk mot kokosnöt även om det är mycket ovanligt.

Muskotnöt och muskotblomma används som krydda. Muskot är inte släkt med andra nötter och fröer och någon korsreaktion mellan hasselnöt och muskot finns inte beskriven.

Botaniskt släktskap mellan nötter, fröer och frukter

Nöt, frö, fruktLatinskt namnFamiljSläktskap
Cashewnöt

Anacardium occidentale

Anacardiaceae Samma familj som pistagemandel. Hit hör även mango (Magnifera indica) och rosépeppar (Schinus molle)
Chiafrö

Salvia hispanica

Lamiaceae Samma familj som mynta, salvia, oregano och timjan
Dadel Phoenix dactylifera Arecaceae Samma familj som kokosnöt
Hasselnöt Corylus avellana Corylaceae Släkt med björk (Betulaceae)
Jordnöt Arachis hypogaea Fabaceae (Leguminosae) Baljväxt, samma familj som sojabönor, lupin, bönor, ärtor, kikärter, linser m fl
Kardemumma (frö) Elettaria cardamomum Zingiberaceae Samma familj som ingefära (Zingiberis officinalis) och gurkmeja (Curcuma longa)
Kastanj, ätlig Castanea sativa Fagaceae Släkt med hasselnötter, björk och al
Kokosnöt Cocos nucifera Arecaceae Samma familj som dadel
Linfrö Linum
usitatissimum
Linaceae  
Makadamianöt Macadamia ternifolia/integrifolia Proteaceae  
Mandel Prunus dulcis Rosaceae Samma familj som körsbär, plommon, persikor och aprikos
Muskot (nöt) Myristica fragrans Myristicaceae Inte släkt med hasselnötter, mandel eller jordnötter
Paranöt Bertholletia excelsa Lecythidaceae  
Pekannöt Carya illinoensis Juglandaceae Samma familj som valnöt
Pinjenöt Pinus spp. Pinaceae  
Pistagemandel Pistacia vera Anacardiaceae Samma familj som cashewnöt. Hit hör även mango (Magnifera indica) och rosépeppar (Schinus molle)
Psylliumfrö Plantago ovata Plantaginaceae  
Pumpafrö Cucurbita pepo Cucurbitaceae Samma familj som gurka, melon, squash, zucchini
Sesamfrö Sesamum indicum Pedaliaceae  
Sheanöt Vitellaria paradoxa Sapotaceae  
Solrosfrö Helianthus annuus Asteraceae (Compositae) Till samma familj hör gråbo (Artemisia vulgaris), dragon (Artemisia dracunculus) och malört (Artemisia absinthum)
Vallmofrö Papaver somniferum Papaveraceae  
Valnöt Juglans regia Juglandaceae Samma familj som pekannöt

Oljor

De flesta nötter och fröer är rika på olja. Olja och fett i sig utgör ingen risk för den som är allergisk mot nötter. Men ibland framställs oljan på ett sådant sätt att rester av protein förekommer. Sådana proteinrester kan utlösa allergiska reaktioner hos dem som är allergiska mot den nöt som oljan är framställd av. Framför allt kallpressade oljor innehåller proteinrester, men också raffinerade oljor av nötter och sesamfrö har bedömts utgöra en risk för allergiker.

Senast granskad 2019-09-04