Tortillas med guacamole och svarta bönor

Smakrika och mättande tortillas med fyllning av grönsaker, bönor och guacamole. Goda också att ta med på utflykt, men fyll dem då på plats – annars kan brödet bli för mjukt.

4 port

Tillagningstid: 30 min

Du behöver:

  • 2 rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 morötter
  • 6 stjälkar selleri (ca 200 g)
  • 400 g färska tomater eller en förpackning hela tomater
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 msk olivolja
  • 2 förpackningar svarta bönor eller kidneybönor (ca 450 g avrunnen vikt)
  • eventuellt 0,5 dl vatten
  • 2 tsk mild chili-kryddblandning
  • peppar och salt (med jod) efter smak (max 1 tsk salt)

Guacamole

  • 2 avokador
  • 3 stjälkar vårlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5-1 färsk jalapeño
  • 1 liten tomat
  • salt med jod (max 0,5 tsk)

Dessutom:

  • 8 medium tortillabröd (fullkorn)
  • 100 gram gröna blad av något slag, t ex spenat eller isbergssallad
  • 1 lime

Gör så här:

  • Hacka lök och vitlök fint. Riv morötterna grovt. Skär sellerin i tunna skivor och tomaterna i tärningar. Fräs allt utom tomaterna tillsammans med spiskummin i ett par minuter i en panna. Tillsätt bönorna och låt fräsa med. De får gärna bli lite mosiga. 
  • Tillsätt tomaterna och eventuellt vatten och låt koka ihop i 10 minuter på låg värme. Rör då och då. Krydda med chili, peppar och salt.
  • Mixa ihop avokado, lök, vitlök, jalapeño och tomat. Smaka av med salt.
  • Fyll tortillabröden med guacamole och bönröran och rulla ihop. Servera med salladsblad och lime i klyftor.

Paj, pasta, pizza, tex-mex

Senast granskad 2020-05-07