Akrylamid för företagare

Akrylamid är ett cancerframkallande ämne som bildas när bland annat potatis, spannmålsprodukter och kaffebönor upphettas till temperaturer över 120 C, till exempel vid ugnsbakning, fritering och rostning.

Akrylamid förekommer i en mängd livsmedel, bland annat i bröd, kakor/kex, chips, pommes frites och kaffe. Ämnet bildas genom en reaktion mellan aminosyran asparagin och sockerarter som fruktos och glukos. Halten akrylamid beror på tillagningstid, temperatur och recept. Men även råvarornas sammansättning av sockerarter och svavelhalten i jorden är avgörande för den mängd akrylamid som bildas.

Råd till producenter - verktygslåda

För att minska halten akrylamid i livsmedel har kommissionen fastslagit en ny förordning (EU) 2017/2158 . Den nya förordningen innehåller krav om hur företagen ska minska halten akrylamid i sina produkter. Förordningen riktar sig till de livsmedelföretagare som producerar produkter enligt listan nedan:

  • Pommes frites, andra skurna (friterade) produkter och skivade potatischips
  • Potatischips, snacks, potatisbaserade kex och andra potatisprodukter från potatisdeg
  • Bröd
  • Frukostflingor  (utom gröt)
  • Finare bageriprodukter: kakor, kex, skorpor, muslistänger, scones, strutar, rån, crumpets (engelska brödpannkakor) och pepparkakor samt knäckebröd, crackers och brödsubstitut.
  • Kaffe och kaffesurrogat
  • Barnmat och beredda spannmålsbaserade livsmedel avsedda för spädbarn och småbarn.

Det är viktigt att tillverkare tar sitt ansvar för att sträva efter en så låg halt som möjligt av akrylamid i livsmedel. På EU-kommissionens webbplats finns information om akrylamid och länkar till verktygslådan samt de olika sektorspecifika broschyrerna med råd om vilka åtgärder man kan vidta som livsmedelsproducent.

Det finns idag inget gränsvärde för akrylamid i mat, men diskussioner om att införa gränsvärden pågår i EU.

Senast granskad 2020-03-18