Planera för att minska matsvinnet

Det går att minska matsvinnet genom att planera sina inköp, "svinnventera" och på så sätt ha regelbunden koll på matvaror som finns i skåp, kyl och frys. Här följer ett par tips för att kunna planera bort matsvinnet.

Inventera och sortera

  • Se till att ha en återkommande dag då du går igenom dina förråd, kylskåp och frys - så du vet vad som finns hemma innan du går och handlar.

  • Sortera maten i skåp, kyl och frys efter hållbarhet - ställ matvaror med kort hållbarhet mer tillgängligt. Tänk på att bäst-före-snooza innan du väljer att slänga något - avgör om det går att använda varan lite till genom att använda dina sinnen -  titta, lukta och smaka.

  • Använd frysen för det som börjar bli gammalt. Många livsmedel, till exempel mjölk, grädde, ost, smörgåsskinka och matrester, går bra att frysa. Märk maten med datum och innehåll när du fryser in den. Gå även igenom vad som finns i frysen regelbundet  och planera för att äta upp maten i tid.

Tänk kortsiktigt 

  • Tänk kortsiktigt när du handlar - det innebär att du inte köper mer än vad du tror att du gör av med innan det blir dåligt. Det gäller särskilt frukt och grönsaker som snabbt förstörs – köp hellre lite men ofta.

  • Om du vet att du ska äta maten inom en snar framtid kan du  göra "klimatklipp" eller rädda mat genom att köpa varor med kort hållbarhet. Även frukt och grönsaker som börjar bli lite skrumpna eller fläckiga går bra att använda.

  • Om du köper storförpackningar – dela upp i mindre förpackningar och frys in det som inte går åt de närmaste dagarna.

  • När du lagar mat – tänk efter hur mycket du ska äta den aktuella måltiden, om du vill ha rester till ett senare tillfälle och anpassa mängden utifrån det. Eller gör storkok och frys in, gärna i portionsförpackningar.

Nyord på svinniska

Senast granskad 2019-03-21