Uppdaterade råd om koffein

2020-02-03

Livsmedelverket har uppdaterat råden om koffein för gravida. Tidigare råd grundades på studier som visade att koffeinintag över 300 mg/dag kan öka risken för missfall. Senare forskning visar att fostrets vikt kan påverkas redan vid intag över 200 mg/dag. Rådet ändras nu därför något i samband med en pågående översyn av kostråden till gravida och ammande.

Livsmedelsverket sänker den mängd koffein som anses säker för gravida, från 300 mg koffein per dag till 200 mg. Det är den totala mängden koffein från samtliga livsmedel som avses. Livsmedel som kan innehålla koffein är kaffe, te, energidrycker, coladrycker, annan läsk, kosttillskott och mörk choklad.

Koffeinhalterna i kaffe varierar mycket. Till de nya råden har vi använt uppdaterad information om hur mycket koffein det finns i en genomsnittlig kopp bryggkaffe. Den nya halten är lägre än de koffeinhalter som tidigare råd har grundats på. Det gör att rekommendationen om maximalt antal koppar kaffe/te per dag blir ungefär samma som tidigare: 2-3 koppar bryggkaffe à 1,5 dl, eller 4 koppar te à 2 dl.

Det tidigare rådet var att inte dricka mer än antingen tre koppar kaffe eller sex koppar te per dag under graviditeten.

Livsmedelsverket ger inget råd om koffein för ammande.

På Livsmedelsverkets webbplats finns de uppdaterade råden för gravida, och även länk till den nya rapporten.

Vi har också uppdaterat pdf-versionen av broschyren "Råd om mat till dig som är gravid" samt lagt till informationen i rättelsebladet till den tryckta broschyren. Tanken är att rättelsebladet ska delas ut tillsammans med broschyren.