Nyheter mat och hälsa

Här listar vi Livsmedelsverkets Nyheter om mat och hälsa. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. För RSS klicka på ikonen till vänster.

  • Reviderade föreskrifter om berikning

    Nu är föreskrifterna om berikning reviderade så att även smaksatta fermenterade mjölkprodukter och motsvarande smaksatta vegetabiliska produkter omfattas av berikningskravet.

    2019-10-07 -

  • Lektin från bönor orsakade matförgiftning på skola i Skellefteå

    Ett stort antal personer blev nyligen sjuka efter att ha ätit på skolrestaurangen på Baldergymnasiet i Skellefteå. Provsvaren visar att bönorna i en köttfärsgryta innehöll höga halter lektin.

    2019-09-27 -

  • Kostråd till äldre

    Den 30 september lanserar Livsmedelsverket ett nytt informationsmaterial om mat och hälsa för äldre. Det riktar sig både till dem som själva är 65+ och till deras närstående. Det är första gången Livsmedelsverket gör en riktad satsning till den här åldersgruppen.

    2019-09-24 -

  • Första nationella undersökningen om matsvinn i offentliga måltider

    Livsmedelsverket har dragit igång den första nationella kartläggningen av hur mycket mat som slängs i onödan i skolan, förskolan och på äldreboenden. Resultaten blir ett viktigt underlag för att stödja kommunerna i sitt arbete för att nå målet i Agenda 2030; att halvera matsvinnet till år 2030.

    2019-09-23 -

  • Startskott för uppdatering av näringsrekommendationer

    Aktuell forskning om mat och näringsämnen ska gås igenom och vägas ihop med befintlig kunskap. Det är ett mycket stort arbete som bygger på att nordiska forskare engagerar sig som experter och granskare i projektet.

    2019-08-22 -

  • Ny studie visar samband mellan glutenmängd och risk för celiaki

    Mängden gluten har betydelse för uppkomsten av celiaki hos barn med förhöjd risk för celiaki. Det visar en stor studie från Lunds universitet. Den blir en viktig pusselbit i Livsmedelsverkets pågående översyn av råden om hur man ska introducera gluten till spädbarn.

    2019-08-19 -

  • Ny rapport om natrium –stärkt underlag att begränsa saltintaget

    Ett mycket stort och gediget arbete visar att de rekommendationer som ges om salt idag håller även när nya studier tas med.

    2019-07-10 -

  • Kunskapsöversikter ersätter allergibroschyrer

    Nya kunskapsöversikter ger sjukvården, och andra yrkesgrupper, fakta om de livsmedel och ämnen som är vanliga orsaker till allergi och annan överkänslighet mot mat. Det kan underlätta rådgivning till patienter med allergi eller annan överkänslighet så att rätt livsmedel undviks.

    2019-07-02 -

  • Matvanekollen - testa ditt sätt - ett smart verktyg i hälso- och sjukvården

    Nu lanserar Livsmedelsverket en helt ny version av Matvanekollen, ett snabbt webbtest för den som vill få en översiktlig bild av sina matvanor och vilka förändringar hen kan göra för att äta mer hälsosamt. Testet är också ett användbart verktyg för dig som arbetar i hälso- och sjukvården och vill börja prata matvanor med dina patienter.

    2019-06-13 -

  • Ny genomgång av forskning om introduktion av mat för spädbarn och risken för matallergi

    Livsmedelsverket och Barnläkarföreningen gjort en genomgång av forskningen om risken att utveckla matallergi. Genomgången visar att det utifrån nuvarande forskning inte går att avgöra om matallergi kan förebyggas genom att låta barn äta fisk, ägg, mjölk och jordnötter före ett års ålder. Men eftersom sådan mat ger viktig näring är det bra att introducera all sorts mat under barnets första år.

    2019-06-10 -