Örtig pizza med kikärter

Kikärter på pizza tillhör inte vanligheterna – men prova! Det är riktigt gott.

4 port

Tillagningstid: 2 timmar, varav tillagningstid 30 min.

Du behöver:

  • 0,5 pkt jäst (25 g)
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl fingervarmt vatten
  • 1 ägg
  • 0,75 tsk salt (med jod)
  • 3,75 dl fint rågmjöl, grahams- eller dinkelmjöl (225 g)
  • 3 dl vetemjöl, gärna "special" (175 g)

Topping

  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl passerade tomater
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 1 förpackning kikärter (ca 230 g avrunnen vikt)
  • 100 g riven ost (17 % fett)
  • 1 msk oregano
  • 2 msk olivolja

Morotssallad med apelsin

  • 4 morötter
  • 2 apelsiner
  • 1 msk citronjuice
  • 1 tsk olivolja
  • peppar och salt med jod (max 0,25 g)
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 tsk sesamfrö, ev rostad i torr panna

Gör så här:

  • Smula jästen i en bunke.
  • Hetta upp olja och vatten till 37 grader (fingervarmt) och rör ut jästen i det.
  • Tillsätt ägg, salt och mjöl, lite i taget. Spar lite vetemjöl till utbakningen.
  • Arbeta ihop till en deg. Den ska vara lite lös. Låt jäsa 1 timme. 
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Arbeta den smidig med lite extra mjöl och kavla ut 4 portionspizzor, ca 0,5 cm tjock. Lägg på plåt.
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Hacka löken och vitlök. Fräs blank i 1 msk olja. Tillsätt passerad tomat och buljongtärning och låt koka ihop ca 5 minuter.
  • Bred såsen på pizzabotten. Grovhacka kikärter och fördela över. Toppa med riven ost, smulad oregano och droppa över olivolja.
  • Grädda i övre delen av ugnen ca 10 minuter, eller tills pizzorna fått fin färg.

Under tiden

  • Riv morötterna.
  • Skär apelsinerna i mindre bitar.
  • Blanda morötter och apelsiner och smaka av med citronsaft, olivolja, peppar, salt, persilja och sesamfrö.

Tips!

Degen kan stå 10-12 timmar i kylskåpet. I så fall räcker det med 10 gram jäst. Låt degen stå ca 30 minuter i rumstemperatur innan den kavlas ut.

Paj, pasta, pizza, tex-mex

Senast granskad 2020-05-07