Ny genomgång av forskning om introduktion av mat för spädbarn och risken för matallergi

2019-06-10

Livsmedelsverket och Barnläkarföreningen gjort en genomgång av forskningen om risken att utveckla matallergi. Genomgången visar att det utifrån nuvarande forskning inte går att avgöra om matallergi kan förebyggas genom att låta barn äta fisk, ägg, mjölk och jordnötter före ett års ålder. Men eftersom sådan mat ger viktig näring är det bra att introducera all sorts mat under barnets första år.

Under senare år har flera studier tittat på om det går att minska risken för matallergi genom att aktivt ge barn under ett år allergena livsmedel, som jordnötter och ägg. Livsmedelsverket och Barnläkarföreningens delförening för allergi och lungmedicin har nu tillsammans gått igenom forskningen.

Slutsatsen är att det fortfarande inte finns tillräckligt med stöd för att säga att risken för matallergi minskar hos barn som får äta ägg och jordnöt under sitt första levnadsår, även om det finns vissa studier som tyder på det. Däremot verkar inte risken öka om barn får jordnötter och ägg före ett år. Det gäller även barn med eksem eller ärftlighet för allergi, det vill säga om en förälder eller syskon är allergiskt.

Livsmedelsverkets råd är därför, liksom tidigare, att introducera all sorts mat, även fisk, ägg, mjölk, bönor, nötter och jordnötter under barnets första levnadsår, eftersom den maten bidrar med viktiga näringsämnen. Hela nötter och jordnötter, eller större bitar av dessa, bör inte ges eftersom små barn kan sätta i halsen, men mixade nötter går bra.

Även om man följer rådet om att introducera alla livsmedelsgrupper under barnets första levnadsår kan barnet utveckla matallergi. Om föräldrarna misstänker att barnet inte tål ett livsmedel är det viktigt att de inte på egen hand börja utesluta livsmedel, barnet behöver få utredas av sjukvården.

Handledningen för barnhälsovården om mat för barn 0-5 år uppdateras regelbundet och nu finns en ny version med aktuell information om bland annat introduktion av allergena livsmedel, råd om D-vitamintillskott till riskgrupper och ändrade råd om njure, lever, brunt krabbkött och vissa svampar samt om rödbetsjuice.