Risker med maten för äldre

Med åldern blir immunförsvaret sämre och den som redan är svag kan bli sjukare av smittor eller ämnen som kan finnas i maten. Då är det några saker som är bra att vara särskilt uppmärksam på.

Bakterien listeria i kall, ätfärdig mat

Risken att smittas av bakterien listeria är liten. Aktiva, friska äldre behöver överlag inte tänka på att undvika listeria. Men en infektion kan bli allvarlig för den som har nedsatt hälsa.

Nedsatt immunförsvar är vanligast hos till exempel sköra äldre och de som är organtransplanterade, har cancer, inflammatoriska sjukdomar, nedsatt njur- och leverfunktion eller hiv/aids. Personer med blodcancer är mest mottagliga för listeria.

Risken att smittas är liten, men vid infektion kan bakterien orsaka mycket allvarliga symtom, som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.

Listeria kan finnas i kylda, ätfärdiga livsmedel med flera veckors hållbarhet, som vakuumförpackad gravad eller rökt lax och olika köttpålägg. Det kan finnas listeria i förpackningen även om det är långt kvar till bäst före-datumet. Risken att bli sjuk minskar om du äter maten inom en vecka från förpackningsdatum. Det är också bra att förvara kylvaror kallt och ha högst 4 °C i kylskåpet.

All mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta. Listeria dör när maten upphettas till minst 70 °C.

Råd för den som vill äta kyld, ätfärdig mat utan att värma den:

  • Förvara kylvaror kallt, ha 4 °C i kylskåpet.
  • Skivat köttpålägg, till exempel kokt medvurst och rökt skinka, och patéer: Kontrollera förpackningsdatum. Ät produkter som varit förpackade högst en vecka. Skivat köttpålägg kan ätas senare än så om det upphettats till rykande het i en tillagad rätt.
  • Köpt gravad och rökt fisk: Kontrollera förpackningsdatum. Ät produkter som varit förpackade högst en vecka. Fisken kan ätas senare om den hettas upp till rykande het i en tillagad rätt.
  • Egengravad fisk: Använd färsk fisk som varit förpackad högst några få dagar eller tinad fryst fisk. Ät den gravade fisken inom en vecka eller frys in.
  • Sushi/sashimi: Nygjord köpt sushi/sashimi går bra att äta. För hemgjord sushi/sashimi, använd färsk fisk som varit förpackad högst några få dagar eller tinad fryst fisk. Ät sushin/sashimin inom några få dagar.
  • Tinade frysta grönsaker: Förvara i kylskåp. Ät dem inom några få dagar.
  • Skuren melon: Förvara i kylskåp. Ät melonen inom några få dagar.

Undvik dessa livsmedel:

  • Opastöriserad mjölk.
  • Färskostar gjorda på opastöriserad mjölk.
  • Mögel- och kittostar, även om de är gjorda på pastöriserad mjölk. Till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio. Om dessa ostar hettas upp till rykande het i en tillagad rätt är de säkra att äta.
  • Kalla förpackade blandade sallader, smörgåsar och röror som innehåller rökt/gravad fisk, mögel- och kittost eller chark.

Dessa livsmedel går bra att äta:

  • Alla hyvelbara hårdostar som prästost, herrgård, parmesan, gruyère, manchego, emmentaler.
  • Smältost/mjukost som räkost, skinkost och ädelost i tub eller i ask.
  • Halloumi, mozzarella samt feta som är färdigförpackad eller feta i lösvikt som är pastöriserad.
  • Bredbara färskostar i ask som cream cheese, ricotta och mascarpone.
  • Lufttorkad skinka och äkta salami.

Norovirus i frysta, importerade hallon

Vätecyanid i linfrön

Hygien i köket

Äldre - råd om bra mat

Senast granskad 2019-09-30