Nyheter

Här kan du läsa Livsmedelsverkets pressmeddelanden, debattartiklar och kommentarer några år tillbaka i tiden. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. 

  • Startskott för uppdatering av nordiska näringsrekommendationer

    Snart sätter ett hundratal forskare tänderna i arbetet med att uppdatera de nordiska näringsrekommendationerna. Aktuell forskning ska gås igenom och vägas ihop med befintlig kunskap, och det är ett mycket stort arbete.

    2019-08-22 - Pressmeddelanden

  • Mer dioxin i strömming än i sill

    Vi vill göra några kommentarer med anledning av P J Hånells debattartikel om surströmming.

    2019-08-16 - Debattartiklar

  • Unga surströmmingsätare bör undvika strömming resten av året

    Snart är det surströmmingspremiär! Men tänk på att strömming kan innehålla höga halter av dioxin och PCB som lagras länge i kroppen. För unga surströmmingsälskare kan det därför vara bra att passa på nu men sedan undvika strömming och annan fet Östersjöfisk resten av året.

    2019-08-13 - Pressmeddelanden

  • Kylväskan är bästa accessoaren under rötmånaden!

    När värmen och luftfuktigheten stiger kan hållbarheten försämras på många livsmedel. Men det går att klara rötmånaden utan att behöva slänga mat i onödan. Ditt viktigaste kom-ihåg: temperaturen. Ditt viktigaste verktyg: kylväskan!

    2019-07-15 - Pressmeddelanden

  • Bara hälften av företagen som säljer ekologiska nötter och ekologiskt te får rätt kontroll

    Bara 20 av 38 undersökta e-företag som säljer ekologiska nötter och ekologiskt te är anslutna på rätt sätt till kontrollorgan specialiserade på kontroll av ekologisk livsmedelsproduktion. Det är resultatet av den svenska delen i en internationell insats mot livsmedelsfusk.

    2019-06-27 - Pressmeddelanden

  • Matens ursprung viktigast när svensken handlar mat

    Matens ursprung, näringsinnehåll och den egna etiska kompassen är de viktigaste aspekterna när svenskar handlar mat. Konsumenterna i Sverige litar på maten i högre grad än konsumenterna i flera andra länder men oroar sig för antibiotika, bekämpningsmedel och miljögifter. På flera punkter skiljer sig svenskarna från resten av EU. Det visar en undersökning genomförd av EFSA.

    2019-06-25 - Pressmeddelanden

  • Kolla var fisken kommer ifrån i midsommar

    Strömming och andra feta fiskar kan ingå i många läckra rätter på midsommarbordet, men är inte lika nyttigt för alla. Barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder bör inte äta för mycket av vissa fiskar.

    2019-06-17 - Pressmeddelanden

  • Matvanekollen – ett enkelt sätt att få koll på sina matvanor

    Hur äter du – och vad kan just du ändra på för att göra dina matvanor lite bättre? Nu lanserar Livsmedelsverket webbtestet Matvanekollen, för alla som snabbt och enkelt vill få en bild av hur hälsosamt de äter.

    2019-06-13 - Pressmeddelanden

  • Utbrott av hepatit A är över

    Det utbrott av hepatit A som har pågått från februari 2019 är nu över. Totalt insjuknade elva personer mellan 26 februari och 17 april. Dadlar är misstänkta men smittkällan har inte kunnat identifieras i analyser.

    2019-06-10 - Pressmeddelanden

  • Bra att låta spädbarn smaka all typ av mat under första året

    Utifrån nuvarande forskning går det inte att avgöra om matallergi kan förebyggas genom att låta barn äta fisk, ägg, mjölk och jordnötter före ett års ålder. Det visar en genomgång av forskningen som Livsmedelsverket och Barnläkarföreningens delförening för allergi och lungmedicin gjort. Men eftersom sådan mat bidrar med viktig näring är det bra att introducera även den under barnets första år.

    2019-06-10 - Pressmeddelanden