Laxlasagne med spenat

Lax och spenat är en oslagbar kombination. Här i en värmande lasagne.

4 port

Tid: 45 min varav 15 min arbetstid.

Du behöver

  • 900 g fryst bladspenat
  • 5 dl lättmjölk
  • 2 msk majsstärkelse (typ Maizena)
  • 100 g riven mozzarellaost
  • 2 tsk salt
  • peppar efter smak
  • 1 krm stött muskotnöt
  • 450 g lax (gärna miljömärkt)
  • 4 tomater
  • cirka 12 lasagneplattor
  • 4 skivor fullkornsbröd

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200 grader. 
  • Tina spenaten i en gryta. Tillsätt 4 dl mjölk och låt koka upp. Rör i majsstärkelsen i resten av mjölken och tillsätt långsamt i grytan under omrörning. Koka såsen 2 minuter.
  • Tillsätt hälften av osten och smaka av med peppar, muskotnöt och salt, max 1 tsk. 
  • Skär laxen i tärningar. Skölj och skiva tomaterna. 
  • Varva alltsammans i en ugnsfast form. Börja och sluta med spenatsåsen. Toppa med osten och ugnsbaka lasagnen i ca 30 minuter, tills lasagneplattorna är mjuka och lasagnen fått fin färg. Servera med bröd.

Lasagne över? Vissa är rädda för att äta uppvärmd spenat. Men kyl ned överbliven lasagne direkt genom att ställa in den i kylskåpet, så går det bra att värma upp den igen vid ett senare tillfälle.

Fisk- och skaldjursrecept

Senast granskad 2019-11-08