Gunnars torskgryta

Här får fiskfilén ugnsbakas ovanpå en smakrik sås med purjolök och äpple. Lika god till fullkornsbulgur som till ris.

4 port

Tid: 40 min, varav 30 min arbetstid.

Du behöver

  • 4 dl ris (gärna fullkorn)
  • 1 tsk salt
  • 2 äpplen
  • 1 rejäl purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk rapsolja
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk paprikakrydda
  • 2 burkar krossade tomater (400g x 2)
  • 3 tsk majsstärkelse, typ Maizena
  • 1 dl mellangrädde (27 % fett)
  • 1 tsk salt
  • peppar
  • 600 g torsk- eller sejfilé (gärna miljömärkt)
  • 0,5 tsk salt
  • peppar
  • 1 dl hackad persilja

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Koka riset enligt anvisning på förpackningen, med max 1 tsk salt. 
  • Skölj och tärna äpplena. Skär purjon i tunna skivor. Hacka vitlöken. Fräs äpple, purjo och vitlök i oljan, utan att de tar färg. Tillsätt krossad tomat, lagerblad och paprikakrydda och koka 2-3 minuter. 
  • Rör ut majsstärkelsen i grädden och häll sakta ner i såsen. Låt såsen koka upp igen och smaka av med peppar och salt, max 1 tsk. Häll såsen i en ugnsfast form.
  • Skär torskfiléerna i bitar om ca 6 cm. Lägg fisken ovanpå såsen. Peppra och salta på fisken (ca 0,5 tsk) och ugnsbaka i mitten i ca 10 minuter, eller tills fisken är klar, dvs inte geléig i mitten. Strö över persilja och servera med ris.

Fisk- och skaldjursrecept

Senast granskad 2019-11-08