Pressmeddelanden

  • Första nationella undersökningen om matsvinn i offentliga måltider

    Nu drar Livsmedelsverket igång den första nationella kartläggningen av hur mycket mat som slängs i onödan i skolan, förskolan och på äldreboenden. Resultaten blir ett viktigt underlag för att stödja kommunerna att arbeta smart för att nå målet i Agenda 2030; att halvera matsvinnet till år 2030.

    2019-09-19 - Pressmeddelanden

  • Planerad slakt ger effektivare kontroll

    Nya regler införs för att kunna planera kontrollen av slakt mer effektivt. För att Livsmedelsverkets veterinärer ska kunna undersöka djuren före och efter slakt ska företagen skicka in sin slaktplanering i förväg. Tanken är att det ska bli bättre både för företagen och Livsmedelsverket. I praktiken är det främst de små slakterierna och vilthanteringsanläggningarna som berörs.

    2019-09-13 - Pressmeddelanden

  • Inte mot lagen att ha med egen förpackning till take away-stället

    Vill du köpa take away-mat eller dryck, men inte använda engångsförpackning? Det finns ingen regel som hindrar dig från att ta med en egen förpackning eller mugg. Du kan alltid ställa frågan om det är ok!

    2019-09-09 -

  • Bättre uppföljning behövs i livsmedelskontrollen

    Kontrollen i livsmedelskedjan fungerar generellt bra i Sverige. Det ger säkra livsmedel, friska djur och sunda växter. Men uppföljningen av hur företagen åtgärdar de brister som kontrollen hittar behöver förbättras. Det visar den årliga rapporten om Sveriges kontroll i livsmedelskedjan som skickas till EU-kommissionen idag.

    2019-08-30 - Pressmeddelanden

  • Startskott för uppdatering av nordiska näringsrekommendationer

    Snart sätter ett hundratal forskare tänderna i arbetet med att uppdatera de nordiska näringsrekommendationerna. Aktuell forskning ska gås igenom och vägas ihop med befintlig kunskap, och det är ett mycket stort arbete.

    2019-08-22 - Pressmeddelanden

  • Unga surströmmingsätare bör undvika strömming resten av året

    Snart är det surströmmingspremiär! Men tänk på att strömming kan innehålla höga halter av dioxin och PCB som lagras länge i kroppen. För unga surströmmingsälskare kan det därför vara bra att passa på nu men sedan undvika strömming och annan fet Östersjöfisk resten av året.

    2019-08-13 - Pressmeddelanden

  • Kylväskan är bästa accessoaren under rötmånaden!

    När värmen och luftfuktigheten stiger kan hållbarheten försämras på många livsmedel. Men det går att klara rötmånaden utan att behöva slänga mat i onödan. Ditt viktigaste kom-ihåg: temperaturen. Ditt viktigaste verktyg: kylväskan!

    2019-07-15 - Pressmeddelanden

  • Bara hälften av företagen som säljer ekologiska nötter och ekologiskt te får rätt kontroll

    Bara 20 av 38 undersökta e-företag som säljer ekologiska nötter och ekologiskt te är anslutna på rätt sätt till kontrollorgan specialiserade på kontroll av ekologisk livsmedelsproduktion. Det är resultatet av den svenska delen i en internationell insats mot livsmedelsfusk.

    2019-06-27 - Pressmeddelanden

  • Matens ursprung viktigast när svensken handlar mat

    Matens ursprung, näringsinnehåll och den egna etiska kompassen är de viktigaste aspekterna när svenskar handlar mat. Konsumenterna i Sverige litar på maten i högre grad än konsumenterna i flera andra länder men oroar sig för antibiotika, bekämpningsmedel och miljögifter. På flera punkter skiljer sig svenskarna från resten av EU. Det visar en undersökning genomförd av EFSA.

    2019-06-25 - Pressmeddelanden

  • Kolla var fisken kommer ifrån i midsommar

    Strömming och andra feta fiskar kan ingå i många läckra rätter på midsommarbordet, men är inte lika nyttigt för alla. Barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder bör inte äta för mycket av vissa fiskar.

    2019-06-17 - Pressmeddelanden