Fisk och fiskprodukter

Rå fisk och skaldjur som ligger på bädd av is

Nyckelhålet på fisk och skaldjur innebär att inga andra ingredienser får tillsättas. På fiskprodukter är mängden fett utöver fiskfettet begränsad, liksom mängden socker och salt.

Eftersom fiskens eget fett är nyttigt, finns ingen övre gräns för hur mycket sådant fett produkterna får innehålla.

Produktgrupp Produkter som omfattas Kriterier
21 Fisk och skaldjur – färska och djupfrysta
  • får vara beredda, till exempel rensade, fileade eller hackade, men inga andra ingredienser får tillsättas
22 Fiskprodukter framställda av minst 50 % bearbetade fiskeriprodukter (för exempel, se nedan a–d)
  • får innehålla sås eller spad
  • ­får vara panerade
22a Generella fiskprodukter, till exempel fiskbullar, fiskgratäng och fiskburgare
  • sockerarter högst 5 g/100 g
  • salt högt 1,5 g/100 g
  • annat fett än fiskfett högst 10 g/100 g
22b Skivade påläggsprodukter, till exempel påläggslax och skivade pålägg som inte är rökta
  • sockerarter högst 5 g/100 g
  • salt högt 2,5 g/100 g
  • annat fett än fiskfett högst 10 g/100 g
22c Rökt eller gravad fisk, till exempel rökt lax, gravad lax och varmrökt makrill
  • sockerarter högst 5 g/100 g
  • salt högst 3,0 g/100 g
  • annat fett än fiskfett högst 10 g/100 g
22d Kaviar och andra halvkonserver av fisk, till exempel inlagd sill och ansjovis
  • sockerarter högst 5 g/100 g
  • salt högst 3,0 g/100 g
  • annat fett än fiskfett högst 10 g/100 g

Nyckelhålsregler

Senast granskad 2017-12-28