Grillstekt lax med citronfrästa rotfrukter

En lite festlig rätt med frisk smak av citrus.

4 port

Tillagningstid: 40 min

Du behöver:

  • 0,5 stjälkselleri
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 citron
  • 1 msk olivolja
  • 700 g potatisar
  • 1 lök
  • 1 bunt persilja (gärna bladpersilja)
  • 2 dl vatten
  • peppar och salt efter smak (max 1 tsk)
  • 450 g laxfilé
  • 1 tsk salt
  • peppar
  • 3 msk aioli
  • 0,5 dl naturell yoghurt (0,5% fett)

Fullkornsbröd

Gör så här:

  • Koka potatisen. 
  • Skala potatis och rotfrukter och skär i tärningar ca 2 x 2 cm. Skär citronen i tre tjocka skivor.
  • Värm oljan i en panna och stek citronskivorna gyllene. 
  • Tillsätt rotfrukterna och stek dem. Vänd dem ofta, så att de inte blir brända. 
  • Hacka lök och persilja. Tillsätt i rotfruktspytten. Häll över vatten och låt koka tills allt är mjukt. 
  • Skär laxen i 4 bitar och stek dem i medelvarm grillpanna i ca 8 minuter. Krydda med peppar och salt (max 1 tsk). 
  • Rör ihop aioli och yoghurt och servera en klick till laxen.

Fisk- och skaldjursrecept

Senast granskad 2019-11-08